Την Τετάρτη συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις εκλογές που έφεραν πρώτη τη ΝΔ και της έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή

Με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν σταθερό διψήφιο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, συμπληρώνονται αύριο, Τετάρτη δύο χρόνια από τις εκλογές που έφεραν πρώτη τη ΝΔ και της έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, οδηγώντας στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Εν μέσω της πανδημίας, βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και να μην αποκτήσει πανηγυρικό ή άλλο παρόμοιο χαρακτήρα η επέτειος αυτή.

Εντούτοις, ένας πρώτος απολογισμός για τα «μισά του δρόμου» έχει ήδη ολοκληρωθεί και από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι στο διάστημα αυτό, η χώρα αντιμετώπισε σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις, προώθησε τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ανέκτησε την αξιοπιστία της στην Ευρώπη και τον κόσμο, έχτισε ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και είναι έτοιμη για ένα άλμα δυναμικής και δίκαιης ανάπτυξης.

Στο διάστημα αυτό, όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ψηφίστηκαν 193 νόμοι που εισάγουν προοδευτικές θεσμικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση προτάσσει το γεγονός ότι –τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις– δρομολόγησε τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική, ξεκινώντας από τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών τις οποίες -όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης- θα ακολουθήσουν και άλλες.

Επισημαίνουν ότι έχουν ήδη μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων, ο φόρος μερισμάτων, ο εισαγωγικός συντελεστής για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στα ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, καθώς και στα πέντε νησιά που φιλοξενούν δομές αιτούντων άσυλο για όσο υπάρχουν αυτές.

Έχει επίσης ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων, ενώ θεσπίστηκε χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

Παράλληλα, για τη στήριξη της οικογένειας και των πιο αδύναμων αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόμενο τέκνο, χορηγείται επίδομα γέννησης ύψους 2.000, μειώθηκε ο Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξήθηκε και χορηγείται σε 800.000 συμπολίτες μας και απαλλάχθηκαν από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Η κυβερνητική αποτίμηση της πρώτης διετίας αφορά βέβαια και την υγεία, με την επισήμανση της κ. Πελώνη ότι στη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ με τριπλασιασμό κλινών εντατικής θεραπείας, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έγκαιρη προμήθεια υλικού, ενώ «τρέχει» την υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού.

Παράλληλα, στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά πληττόμενους πολίτες, καθώς άπλωσε γρήγορα, αποτελεσματικά και αποφασιστικά ένα ευρύ «δίχτυ προστασίας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δύναμη πυρός 41 δισ. ευρώ.

Στο κομμάτι της οικονομίας, ψηλά στον απολογισμό είναι το γεγονός ότι δρομολογήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες της ΕΕ που πήραν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους -ο οποίος είχε αρχίσει ούτως ή άλλως με ταχείς ρυθμούς- και στην πράσινη μετάβαση.

Παρά τις προκλήσεις, όπως τονίζουν από το Μαξίμου, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των αγορών και δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ενώ υπήρξαν αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις στο αξιόχρεό της.

Τέλος, στο πεδίο της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα την καθοδηγούμενη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών στον Έβρο και πέτυχε σημαντικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος. Συμπλήρωσε δε ότι απέκρουσε με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, αλλά και ενεργοποίηση συμμαχιών την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο και διεθνοποίησε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προχώρησε επίσης σε συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Ενισχύει την αμυντική θωράκιση της χώρας με την προμήθεια νέων αεροσκαφών και σύγχρονου στρατιωτικού υλικού.