Η ειλικρίνεια ήταν το ουσιώδες χαρακτηριστικό στη μεταξύ μας σχέση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Μια άγνωστη συζήτησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ
, σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά, αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην «Zeit».

Το άρθρο του τέως πρωθυπουργού εντάσσεται σε ένα εκτενές αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα της εφημερίδας στην Άγκελα Μέρκελ, στο οποίο δώδεκα πρώην και νυν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες της διεθνούς πολιτικής, όπως ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μπόρις Τζόνσον, γράφουν για τη δική τους σχέση με τη γερμανίδα καγκελάριο, αποτιμώντας τη συμβολή της στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή.

Τι λέει για το πρώτο τηλεφώνημα

«Το πρώτο μας τηλεφώνημα έγινε το 2015 ύστερα από δική της πρωτοβουλία. Μου ζήτησε να συζητήσουμε για τις διαφορές των απόψεών μας πρόσωπο με πρόσωπο, αντί μέσω τρίτων.

Αυτό ήταν χαρακτηριστικό της. Σε αυτή την κρίση έπρεπε να πετύχουμε ισορροπία μεταξύ της πολιτικής εντολής που λάβαμε μέσω των εκλογών και της κοινής δέσμευσης να εγγυηθούμε ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης. Δεν ήταν εύκολη εξίσωση. Το γεγονός ότι βρήκαμε έναν αποδεκτό συμβιβασμό παρά τις δυσκολίες ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητο και αναμενόμενο».

Η συνάντηση στον Πειραιά

«Σε μια πιο ιδιωτική στιγμή το 2019 δειπνούσαμε σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά. Εκεί μου αποκάλυψε την πεποίθησή της ότι όταν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε τα προβλήματα, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια.

Εκπροσωπήσαμε διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αλλά, αυτή ακριβώς η ειλικρίνεια ήταν το ουσιώδες χαρακτηριστικό στην μεταξύ μας σχέση.

Μας επέτρεψε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, παρά τις αντιξοότητες. Ο τρόπος, με τον οποίο η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης τις θέσεις της αλλά και η απόρριψή τους ήταν έντιμοι», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: parapolitika.gr