Γιατί δεν εντοπίστηκε νωρίτερα ο άνδρας

Ένας άντρας βρισκόταν νεκρός στο διαμέρισμά του στο Όσλο για εννέα χρόνια πριν ανακαλυφθεί από έναν επιστάτη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη νορβηγική αστυνομία. Ο άντρας, που ήταν στα 60 του, είχε παντρευτεί περισσότερες από μία φορές και είχε επίσης παιδιά, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK. Αλλά σύμφωνα με τους γείτονες, κλείστηκε στον εαυτό του και όταν δεν τον είδαν νόμιζαν ότι είχε μετακομίσει ή μεταφερθεί σε ίδρυμα.

Οι συνθήκες που βρέθηκε και γιατί δεν τον εντόπισαν νωρίτερα

Βρέθηκε μόνο όταν ο επιστάτης ζήτησε από την αστυνομία να ανοίξει το διαμέρισμα, ώστε να μπορέσει να εκτελέσει εργασίες συντήρησης. Η αστυνομία πιστεύει ότι ο άνδρας πέθανε τον Απρίλιο του 2011, με βάση ένα κουτί γάλα και μια επιστολή που βρέθηκε στο διαμέρισμά του. Μια αυτοψία έδειξε ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Η σύνταξή του σταμάτησε το 2018 όταν η Νορβηγική Υπηρεσία Εργασίας και Πρόνοιας (NAV) δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά οι λογαριασμοί του συνέχισαν να πληρώνονται αυτόματα από τον τραπεζικό λογαριασμό του.

H επιθεωρητής της αστυνομίας του Όσλο, Grete Lien Metlid, είπε στο NRK ότι αυτή και οι συνάδελφοί της είχαν σκεφτεί πολλά για το πώς κάποιος θα μπορούσε να είναι νεκρός για τόσο πολύ καιρό χωρίς να έχει βρεθεί. «Αυτή είναι μια ειδική περίπτωση και μας έκανε να κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να έχει συμβεί», είπε στο NRK. «Με βάση την εικόνα που έχουμε, ήταν προφανώς ένα άτομο που επέλεξε να έχει λίγη επαφή με άλλους».

Ο Arne Krokan, καθηγητής στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, δήλωσε ότι ο άντρας ήταν απίθανο να είχε πέσει νεκρός για εννέα χρόνια χωρίς να τον ανακαλύψουν, εάν είχε πεθάνει πριν από 30 χρόνια. Η αποτυχία των νέων τεχνολογικών συστημάτων να σηκώσουν κόκκινες σημαίες όταν κάποιος δεν έδειξε φυσική παρουσία, ήταν «η τιμή που πληρώσαμε για τις ψηφιακές υπηρεσίες», είπε.

Πηγή: parapolitika.gr