Οι διαπραγματεύσεις είναι ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση του τελικού κειμένου

Μετά τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας και με τη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star οι διαπραγματεύσεις είναι ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση του τελικού κειμένου καθώς απομένουν μόνο οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Με την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία θα συνάψουν εταιρική στρατηγική σχέση. Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν τις επόμενες εβδομάδες ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τη νέα υπουργό εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντα της στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Νίκος Δένδιας είχε προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με τον προηγούμενο υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Ράαμπ, με τον οποίο ήταν σε ανοιχτή γραμμή από τον Φεβρουάριο.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει όλους τους κρίσιμους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας αλλά και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και θα καθιστά τη Μεγάλη Βρετανία εταίρο της Ελλάδας πάρα το Brexit.

Θα είναι όμως και μια πολυεπίπεδη συμφωνία, καθώς θα εκτείνεται στο εμπόριο και την οικονομία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.