Στα χέρια των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής βρίσκεται η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ αμερικανικών αρχών και της εταιρίας Novartis.

Όπως είναι γνωστό από το περιεχόμενο του κειμένου προκύπτει ότι η έρευνα εντόπισε δωροδοκίες αποκλειστικά σε ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και όχι σε Έλληνες πολιτικούς.

 Το έγγραφο επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία ανάμειξη πολιτικών προσώπων και αυτό αποτελεί ένα ακόμη «χαστούκι» στον ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για «πολιτικούς αξιωματούχους».

 Οπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα του ελληνικού ΥΠΕΞ η αναφορά που γίνεται σε «αλλοδαπούς αξιωματούχους» αφορά εργαζόμενους σε νοσοκομεία και κλινικές και επ’ ουδενί σε πολιτικά πρόσωπα.

 Από την μετάφραση του κειμένου προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο ορισμός του κρατικού αξιωματούχου στη σελ. 30 υπό τον Τίτλο το ελληνικό σύστημα υγείας, ελληνικές οντότητες και αλλοδαποί αξιωματούχοι είναι : «Η Ελλάδα κατέχει και λειτουργεί νοσοκομεία και κλινικές κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου, και τα εν λόγω νοσοκομεία και κλινικές ασκούν κρατική λειτουργία. Τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε αυτά τα νοσοκομεία και κλινικές ήταν «αλλοδαποί αξιωματούχοι» υπό την έννοια του νόμου».

 Η ΝΔ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσημης μετάφρασης, τονίζει ότι «από όλο το κείμενο της απόφασης προκύπτει ότι η Novartis κλήθηκε να πληρώσει για παράνομες πρακτικές σε συνταγογραφήσεις φαρμάκων και κλινικές δοκιμές από υπαλλήλους της, ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών υγείας».

 Οπως προσθέτουν κύκλοι της προανακριτικής της ΝΔ «ψευδώς ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί μια σελίδα αποκρύπτοντας συνειδητά τις αμέσως επόμενες που αναφέρονται μόνο σε ιατρούς και δίνουν τον ορισμό του αξιωματούχους που και πάλι αφορά μόνο ιατρούς» για να καταλήξουν σκωπτικά: «Αγγλικά δεν ήξεραν και ήθελαν μετάφραση. Τώρα εκτός από σκευωροί είναι και ψεύτες».

 Λίγη ώρα νωρίτερα πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εστίαζαν σε αναφορά του κειμένου της μετάφρασης σε προσπάθεια να πειστεί «αξιωματούχος» ώστε να ασκήσει την επιρροή του στην κυβέρνηση και στις υπηρεσίες της και να επηρεάσει αποφάσεις της υπέρ της Novartis.

 Κύκλοι της Ν.Δ υποστήριζαν ότι η αναφορά σε κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να αφορά σε διοικητές νοσοκομείων οι οποίοι ήταν οι υπεύθυνοι για τις παραγγελίες φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία και όχι σε Υπουργούς.