Άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου θα πραγματοποιήσουν τουρκικές δυνάμεις στις 29 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας.

Αναλυτικά η άσκηση θα λάβει χώρα στην περιοχή που περικλείουν οι κάτωθι συντεταγμένες:

TURNHOS N/W : 1201/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 26-09-2020 11:36)

TURNHOS N/W : 1201/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 29 SEP 20 FROM 0500Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 291400Z SEP 20

Την ίδια στιγμή Τ. Ερντογάν και Χ. Ακάρ με σημερινές δηλώσεις συντηρούν την ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας», κάνοντας λόγο για «συμφέροντα» τα οποία η Τουρκία θα προστατεύσει.

Για υπεράσπιση της «Γαλάζιας Πατρίδας» έκανε λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα.

«Σήμερα ως μια από τις 10 χώρες που μπορούν σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις και να προστατεύουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα”» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος στο δικό του μήνυμα έκανε λόγο ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας» είπε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα» κατέληξε στην δήλωσή του ο Χουλουσί Ακάρ.

“Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην διπλωματία”

Από την πλευρά του πάντως ο Κυρ.Μητσοτάκης μιλώντας χθες στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα, παρά την τουρκική στάση, είναι πρόθυμη να δώσει στην διπλωματία μία ευκαιρία και ταυτόχρονα κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργηήσει ανάλογα με τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, αν, όπως είπε, πιστεύει πραγματικά ότι αυτά αποτελούν φάρο ελπίδας και προπύργιο παγκόσμιας συνεργασίας.

Λίγη ώρα μετά, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα θα διεξαχθούν σε τρία επίπεδα. Εκτός από τις διερευνητικές επαφές θα γίνουν ταυτόχρονα πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες, καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, όπως σημείωσε.

Επιβεβαιώνει το Βερολίνο για ατζέντα των διερευνητικών

Στο μεταξύ την θέση ότι οι συζητήσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα αφορούν μόνο το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών επιβεβαίωσε και το Βερολίνο. Σε χθεσινή ερώτηση, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος είχε σημειώσει ότι «θα υπάρξει επανάληψη των απευθείας συνομιλιών για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Πηγή: parapolitika.gr