Στο επίκεντρο οι μη εμβολιασμένοι πολίτες

Τα νέα μέτρα της για την αναχαίτιση της διασποράς του κοροναϊού θα παρουσιάσει αύριο στις 12 το μεσημέρι η κυβέρνηση.

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ μαζί του θα βρίσκεται και η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία θα παρουσιάσει στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.

Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν θα αφορά στους 

κλειστούς χώρους σε εστίαση και κέντρα ψυχαγωγίας, ενώ την ίδια ώρα, στο τραπέζι φαίνεται ότι βρίσκεται και η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους.

Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης αναμένεται να επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή που έχουν νοσήσει.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν, επιδεικνύοντας το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου: «Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο», σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η επαναφορά της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή εάν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Τέλος στα δωρεάν τεστ

Στα μέτρα ενδεχομένως θα περιλαμβάνεται και η οικονομική επιβάρυνση όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, καθώς αναμένεται να σταματήσει η δωρεάν χορήγηση self test στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.

Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα τεστ αυτοδιάγνωσης με δική τους επιβάρυνση. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Λιανεμπόριο

Παράλληλα, εξετάζεται οι αγορές εντός των καταστημάτων να γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κληθούν να επωμιστούν και σε αυτή την περίπτωση το κόστος του τεστ.

Σχολεία και πανεπιστήμια

Η σχολική χρονιά πρόκειται να αρχίσει στις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οπότε δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ.

Οι μαθητές θα μπορούν να μπουν στις τάξεις τους, έχοντας υποβληθεί σε δυο self tests την εβδομάδα με αρνητικό αποτέλεσμα, ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού για άνω των 12 ετών.