Τι είπαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για τη στήριξή της στις εσωκομματικές εκλογές

Στην καρδιά του Αυγούστου και εν μέσω των πυρκαγιών, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έκανε μια πολύ σημαντική συνάντηση, και με αρκετούς συμβολισμούς, για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Συγκεκριμένα, στις 13 Αυγούστου η κ. Γεννηματά επισκέφθηκε την Ηλεία, για να έχει ίδια άποψη για τις καταστροφικές φωτιές στον νομό. Δεν αρκέστηκε, όμως, μόνο σε αυτό, καθώς, όπως αποκαλύπτουν τα «Π», η Φώφη Γεννηματά αξιοποίησε την επίσκεψή της στον νομό προκειμένου να συναντηθεί με το άλλοτε «θείο βρέφος» του ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Λαλιώτη. Ο τελευταίος, λόγω και του κοροναϊού, περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στα Δολιανά Αρκαδίας.

 Η μυστική συνάντηση

Η παρουσία, όμως, της κ. Γεννηματά στην Πελοπόννησο δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το «μπαρουτοκαπνισμένο» στέλεχος του κόμματος. Πολύ περισσότερο ενόψει της κρίσιμης εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, όπου η εμπειρία του ιστορικού στελέχους είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την κ. Γεννηματά. Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες των «Π» αναφέρουν ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Κώστας Λαλιώτης τις μέρες εκείνες συνέφαγαν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς να διαρρεύσουν τη συνάντησή τους, σε πολύ γνωστό ξενοδοχείο της Κυλλήνης. Φυσικά, το μενού δεν ήταν άλλο από τις πολιτικές εξελίξεις, τόσο σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών όσο και με τις εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Λαλιώτης, όπως είχε κάνει στις εσωκομματικές εκλογές του 2017, έτσι και τώρα, θα σταθεί στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά και θα τη στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις στη μάχη για την επανεκλογή της. Γνωρίζοντας όσο λίγοι το κόμμα, ο Κώστας Λαλιώτης αναμένεται να συμβάλει τόσο σε επίπεδο χάραξης εκλογικής τακτικής όσο και σε επίπεδο προσώπων. Είναι γνωστό ότι ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κάνει ο ίδιος, προσωπικά, τηλεφωνήματα σε στελέχη από όλη την Ελλάδα και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στη[1]ριχτεί και να ψηφιστεί η νυν πρόεδρος. Κυρίαρχο επιχείρημά του είναι η επιμονή στη σκληρή «αντι-Δεξιά γραμμή» που πρέπει να ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής, την οποία θεωρεί πως καλύτερα από όλους μπορεί να υπηρετήσει η κ. Γεννηματά. Αλλωστε, από το καλοκαίρι του 2015, όταν και πρωτοεκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Λαλιώτης μαζί με άλλα ιστορικά στελέχη αποτελούν τη «φρουρά» της προέδρου. Στην κατηγορία αυτή ξε[1]χωρίζουν οι λεγόμενοι «γεννηματικοί», όπως είναι ο Κώστας Γείτονας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Θανάσης Τσούρας κ.ά. Επιπλέον, στον στενό κύκλο της ανήκουν ο Μανώλης Οθωνας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, η Τόνια Αντωνίου, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, καθώς και οι νεότεροι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Παύλος Χρηστίδης και Στέφανος Παραστατίδης.

 Η στάση του Γιώργου Παπανδρέου

Σημαντικό ερώτημα, αλλά και πονοκέφαλος για την κ. Γεννηματά προκύπτει, ωστόσο, από την υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος είναι σαφές πως απευθύνεται κυρίως στα δικά της εσωκομματικά ακροατήρια. Και μάλιστα με ακόμη πιο αριστερή γραμμή και εξίσου αντιδεξιά ρητορική. Πολύ περισσότερο αποτελεί ερώτημα η περίπτωσή του, δεδομένου ότι ανήκει στους ανθρώπους που συνομιλούν και επηρεάζονται από τον Γιώργο Παπανδρέου. Αρα, εκ των πραγμάτων τίθεται το ερώτημα αν ο πρώην πρωθυπουργός έχει αναπροσαρμόσει τη στάση του, δεδομένου ότι πριν από μερικούς μήνες είχε συναντηθεί με την κ. Γεννηματά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι την είχε ενημερώσει πως θα τη στηρίξει στην κούρσα για την ηγεσία. Η υποψηφιότητα του κ. Καστανίδη περιπλέκει συνεπώς την κατάσταση, καθώς ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης έχει ανοιχτή γραμμή με τα περισσότερα στελέχη, ανάμεσά τους και πολλούς πρώην βουλευτές που έχουν αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου. Γνώστες των εσωκομματικών συσχετισμών εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη μπορεί να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα, καθώς εκτιμάται πως ένα ποσοστό της τάξης του 5% – 8% που μπορεί να συγκεντρώσει, το «κόβει» από την κ. Γεννηματά. Που σημαίνει ότι μπορεί να στερήσει από τη νυν πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής την είσοδό της στον δεύτερο γύρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκλογική διαδικασία και τους κ. Ανδρουλάκη και Λοβέρδο, που σε αυτή την περίπτωση θα μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.