Η εμβολιαστική διαδικασία συνδυάζει το ψηφιακό αποτύπωμα με το ανθρώπινο χαμόγελο, τόνισε ο πρωθυπουργός

Στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί υπό συζήτηση και εφόσον τα εμβόλια εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα δοθεί νέα ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας. 

«Θα συζητηθεί για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι «η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή με πολύ μεγάλη ταχύτητα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα» και ζήτησε από τους ομολόγους του στην Ε.Ε. να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν, με ενιαίους κανόνες πια που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αναφερόμενος στα εμβόλια και την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία» ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, που ενδεχομένως να χρειασθούν 9 με 12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, είναι διαθέσιμες, ενώ η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023.

«Σύντομα θα φτάσουμε στην Ελλάδα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας», τόνισε. Αναφορικά με τον ρυθμό εμβολιασμών στην Ελλάδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του και επεσήμανε πως «είναι θετικό που περισσότερα του ενός εμβολίου εγκρίνονται».

«Στην Ελλάδα οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία του εμβολιασμού, η οποία συνδυάζει το ψηφιακό αποτύπωμα με το ανθρώπινο χαμόγελο».

Εμβόλιο Moderna: Υψηλή αποτελεσματικότητα σε έφηβους 12 -17 ετών

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλή αποτελεσματικότητα στους εφήβους 12 έως 17 ετών έδειξαν οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της Moderna, κατά της covid-19 όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Η εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για άδεια χρησιμοποίησης του εμβολίου της σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα στις αρχές του Ιουνίου στις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

Το άλλο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, των Pfizer/BioNTech, έχει ήδη λάβει άδεια για την χορήγησή του στους εφήβους σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Η μελέτη της Moderna περιέλαβε περισσότερους των 3.700 συμμετεχόντων ηλικίας 12 έως 17 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δύο τρία των οποίων έλαβαν το εμβόλιο και το ένα τρίτο placebo.

«Επειτα από την χορήγηση δύο δόσεων, κανένα κρούσμα Covid-19 δεν εντοπίσθηκε στην ομάδα του εμβολίου… έναντι 4 περιστατικών στην ομάδα του placebo, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Έπειτα από την χορήγηση μίας δόσης διαπιστώθηκε αποτελεσματικότητα 93%, διευκρινίζει η εταιρεία.