«Η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», σημείωσε ο πρωθυπουργός

«Στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ έχει καταγραφεί πρόοδος και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο Ε.Ε. Δυτικών Βαλκανίων που γίνεται στα Τίρανα.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και, όπως είπε, αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του, γιατί -όπως είπε- λόγω των καιρικών προβλέψεων δεν θα μπορέσει να επισκεφθεί τις περιοχές όπου ζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας. «Θα κάνουμε τη συγκεκριμένη επίσκεψη το συντομότερο δυνατό. Θέλω να επισκεφθώ τους ομογενείς μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την προοπτική ενσωμάτωσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί, όπως είπε, για πρώτη φορά τέτοια σύνοδος φιλοξενείται σε χώρα υποψήφια προς ένταξη, ενώ υπενθύμισε ότι η όλη διαδικασία εκκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 2003.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις με την Αλβανία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η βούλησή μας είναι να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε τροχιά ακόμα μεγαλύτερης προσέγγισης.