Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τη στάση της Τουρκίας έναντι της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως αναμένει «το ζήτημα αυτό να διευθετηθεί»

Το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από τη διήμερη παρουσία του στην Ουάσινγκτον έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

«Η Ελλάδα ως χώρα επιστρέφει», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο ξεκίνημά της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Περάσαμε μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση για δέκα χρόνια, που προκάλεσε σημαντικό πόνο στους πολίτες και στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως από τότε που η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία η οικονομία έχει ανακάμψει και «πολλές αμερικανικές εταιρίες επενδύουν στην Ελλάδα, πολλοί Αμερικανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη χώρα μας ως ένα «σταθερό εταίρο των ΗΠΑ σε ένα δύσκολο σημείο του κόσμου» και υπογράμμισε ότι η χώρα μας θέλει να γίνει «περιφερειακός ενεργειακός κόμβος», μεταφέροντας φυσικό αέριο και μελλοντικά υδρογόνο από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, απάντησε πως επρόκειτο για «μια καταστροφική απόφαση του Πούτιν» και σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν «από τις πρώτες χώρες που έστειλαν όχι μόνο ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και στρατιωτική». Είπε πως γίνεται μια απόπειρα «να ξανασχεδιαστούν τα σύνορα διά της βίας» και ότι αυτό που κρίνεται είναι «το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη συνολικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές και για τη στάση της Τουρκίας έναντι της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως αναμένει «το ζήτημα αυτό να διευθετηθεί».

Στη συνέντευξή του στο γνωστό αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό, μίλησε και για την ενεργειακή κρίση, υποστηρίζοντας πως «οι τιμές της ενέργειας πρέπει να αντιμετωπιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» και ότι αναμένει τις αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 30 και 31 Μαΐου στις Βρυξέλλες.