Τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα πέτυχε να αντιμετωπίσει με επιτυχία μέχρι στιγμής την πανδημία του κορονοϊού ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλε-συζήτηση που διοργάνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Brookings, ένα από τα πιο γνωστά αμερικανικά think-tanks, με ομιλητή τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τον κ. Μητσοτάκη προλόγισαν ο πρόεδρος του Brookings Τζον Άλεν και ο πρόεδρος του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Τζέιμς Ράιαν, που μίλησαν με πολύ θερμά λόγια για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Άλεν, στρατηγός εν αποστρατεία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε μάλιστα πως «η θαρραλέα δράση και η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν προκαλέσει το θαυμασμό στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο. Στρέφουμε το βλέμμα μας στην Ελλάδα για έμπνευση». Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και τους δύο για τα επαινετικά τους λόγια και είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος που «πετύχαμε να αξιοποιήσουμε την κρίση για να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας».

Οι τέσσερις άξονες της επιτυχημένης διαχείρισης των τελευταίων τριών μηνών, όπως τους παρουσίασε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, είναι οι ακόλουθοι:

Πρώτον, «πήραμε τις αποφάσεις πολύ γρήγορα», όπως είπε. «Τα μοντέλα μας λένε ότι αν είχαμε καθυστερήσει, η τροχιά της επιδημίας θα ήταν τελείως διαφορετική», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι όταν έλαβε τις αρχικές αποφάσεις, όπως π.χ. τη μη τέλεση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, πολλοί είχαν αντιδράσει. Δεύτερον, «επικοινωνήσαμε πολύ καθαρά και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι την επικοινωνία ανέλαβαν ο επικεφαλής της επιτροπής των επιδημιολόγων και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, ενώ δήλωσε «έκπληκτος» που οι πολίτες ακολούθησαν τις οδηγίες πιστά. «Ήταν μια συλλογική επιτυχία» η αντιμετώπιση του κορονοϊού, τόνισε.

Τρίτος άξονας, όπως τον παρουσίασε στην ομιλία του στο Brookings ο κ. Μητσοτάκης, ήταν η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, η αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας και η προμήθεια προστατευτικού υλικού στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. «Δεν χάσαμε ούτε έναν επαγγελματία του συστήματος υγείας από τον κορονοϊό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο τέταρτος και τελευταίος άξονας ήταν η προστασία των πιο αδύναμων. «Από την πρώτη ημέρα είπαμε ότι θα προστατέψουμε τους ηλικιωμένους, επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας καθαρά στο πιο ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού – λόγω υποκείμενων νοσημάτων, κλπ. – ενώ δεν είχαμε ούτε ένα θάνατο στα δημόσια γηροκομεία της χώρας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στον τουρισμό, λέγοντας πως η χώρα θα υποδεχθεί τουρίστες από την 1η Ιουλίου, αρχικά από τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Ως προς την οικονομία, παραδέχθηκε ότι «η επανέναρξη είναι πιο δύσκολη από το κλείσιμο» και τόνισε ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι η προστασία της εργασίας.