Στις 17:05 το σημαντικό τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο
» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας «έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις».

«Η Ελλάδα εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση»

«Είναι μία χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μία χώρα που καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις στρατιωτικές της δυνατότητες, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμμαχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Οι προκλήσιες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της συμμαχίας μας»

«Η Σύνοδος Κορυφής του NATO είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού, που δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι όμως μία ευκαιρία, επίσης, να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες, αρχές, αλλά και στην ενότητα της συμμαχίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις «εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις» που αντιμετώπισε η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, οι οποίες – όπως είπε- απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της συμμαχίας μας. «Ο Covid απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, ο οποίος δεν είναι καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή, εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα ζητήματα ασφαλείας, καθώς θα ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και βέβαια αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Απέναντι σε όλα αυτά η ατζέντα του NATO 2030 έρχεται να δώσει μία σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού

Σημειώνεται ότι στις εργασίες της Συνόδου, που ξεκινά ώρα 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας και ολοκληρώνεται ώρα 17:00, θα συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για πρώτη φορά από την εκλογή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο κτίριο του ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και αμέσως μετά με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Στις 17:05 ώρα Ελλάδας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που θα έχει διάρκεια μόλις τριών ωρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.