«Ξέρουμε πού ανήκουμε, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουμε τη σχέση που έχουμε με τη Ρωσία» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός

«Εμείς ξέρουμε πού ανήκουμε, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουμε τη σχέση που έχουμε με τη Ρωσία, με την οποία έχουμε μία ευρεία ατζέντα θεμάτων» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στο Σότσι μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το μεσημέρι συναντήθηκε στο Σότσι με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτν. Οι δύο ηγέτες είχαν μια γόνιμη συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων.

 Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι στενοί και ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και των δύο λαών, ενώ τονίστηκε η σημασία της επιτυχημένης κοινής πρωτοβουλίας Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας 2021.

 Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για παραπάνω από δύο ώρες και βρήκαν κοινό βηματισμό σε μία σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων ήταν και η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός – ναρκοθετεί τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο με επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

 «Η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή στο διάλογο. Στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και ασφαλώς του Δικαίου της θάλασσας το οποίο πάντα στήριζε και στηρίζει η Ρωσία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Πούτιν να σημειώνει: «Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά, εμείς το υποστηρίζουμε, κανένα εμπόδιο για ένα τέτοιο διάλογο δεν βλέπουμε. Τη θέση μας σε ότι αφορά το κυπριακό μόλις την εξέφρασα».

 Στο κυπριακό υπήρξε πλήρης ταύτιση των απόψεών τους, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά αντίθετα λειτουργεί ως γεφυροποιός. «Ποτέ όμως η συμμετοχή της Ελλάδας στο ένα ή στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε την ανάπτυξη των σχέσεών μας και ελπίζω ότι και στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε την υποστήριξη των Ελλήνων φίλων μας ώστε να παίξουν ενοποιητικό ρόλο στις σχέσεις μας και με τα δύο αυτά μπλοκ» τόνισε ο κ. Πούτιν.

 «Με τον κ. πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων που 2022-2024 που θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της μεταξύ μας συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Οι οικονομικές συναλλαγές

Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών παρά το εμπάργκο της ΕΕ από το 2014 παραμένουν ισχυρές.

 Οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσουν τα 200 εκατ. και αντίστοιχα η Ρωσικές στην Ελλάδα, κυρίως φυσικού αερίου, τα 3 δισ. Οι επενδύσεις Ρώσων στη χώρα μας έφτασαν τα 650 εκατ. και συνολικά σημειώθηκε αύξηση των φορτίων φυσικού αερίου σε σχέση με το 2020 κατά 12%.

 Αύξηση είχαμε και στο διμερές εμπόριο παρά την πτώση πέρσι κατά 35% λόγω της πανδημίας.

 «Φέτος έχουμε αύξηση κατά 56% και σχεδόν έχουμε φτάσει στους δείκτες του 2009» σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει: «Και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των οικονομικών μας σχέσεων και ως προς το διμερές μας εμπόριο αλλά και ως προς τον τουρισμό».

 Η Ρωσία έχει αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνεί πως οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια δεν μπορεί να αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία.

 Οι προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων

  

Για γόνιμη συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενοι στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντμίρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας.

Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι στενοί και ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και των δύο λαών, ενώ τονίστηκε η σημασία της επιτυχημένης κοινής πρωτοβουλίας Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας 2021.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, στη συνέχεια της διεξαγωγής της 13ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής και της υπογραφής σχετικού Πρωτοκόλλου και εξέφρασαν ικανοποίηση για την ενίσχυση του διμερούς συμβατικού πλαισίου, κατόπιν υπογραφής τεσσάρων συμφωνιών στο περιθώριο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής.

Επιπλέον, υιοθετήθηκε το Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για έτη 2022-2024 που θα προσδιορίσει βασικούς άξονες διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στον κ. Πούτιν την εκκρεμότητα της επιστροφής στην Ελλάδα των Αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας να αποδέχεται το πάγιο αίτημα της Ελλάδας.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε κατά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, δρομολογεί τον επαναπατρισμό των Αρχείων, τα οποία κλάπηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής κατά την υποχώρησή τους από την Ελλάδα και στη συνέχεια εντοπίστηκαν από τον σοβιετικό στρατό στο Βερολίνο, μετά την κατάληψη της πόλης.

Η επιστροφή των Αρχείων, τα οποία σήμερα φιλοξενούνται στη Μόσχα, στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα ρωσικά Στρατιωτικά Αρχεία, αποτελούσε σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις που αφορούν την πανδημία και τονίστηκε η σημασία της προώθησης της οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Τουρκία με την επιθετική ρητορική της και τις προκλητικές ενέργειές της, επιμένει να συμπεριφέρεται με τρόπο που δυσχεραίνει την συνεννόηση μεταξύ των κρατών της περιοχής, αλλά και τις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει πρόθυμη για διάλογο υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για την σαφή τοποθέτηση της ρωσικής πλευράς ως προς τη θεμελιώδη σημασία του Δικαίου της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα και επανέλαβε την προσήλωση στον στόχο αμοιβαία αποδεκτής λύσης, εντός του δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα δε νοείται λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Για το ζήτημα των Βαρωσίων ξεκαθάρισε ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει με την υλοποίηση των εξαγγελιών για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με έμφαση στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία τήρησης του χρονοδιαγράμματος των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου. Επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας Εκεχειρίας και των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2570/2571 και κάλεσε για πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων, στη βάση των Συμπερασμάτων της πρόσφατης Διάσκεψης των Παρισίων για τη Λιβύη.

Στο κρίσιμο ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και αναγνωρίζοντας τις υφιστάμενες προκλήσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς το συμφέρον όλων και διαβεβαίωσε για την προσήλωση της Ελλάδας στο διάλογο ως μόνο μέσο για την εξεύρεση λύσεων. Επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα παγίως θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.