Kατά τη διάρκεια της τριτολογίας του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε οικονομική ενίσχυση για τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, καθώς και ρυθμίσεις προκειμένου να ανασταλθούν οι πλειστηριασμοί.  

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη σε σχέση με τη διασπορά στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως «η εκτίμηση της κυβέρνησης έπεσε έξω».  Απαντώντας στο ζήτημα της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα θα χρησιμοποιηθούν όταν αυτό καταστεί απόλυτα απαραίτητο, με πολύ συγκεκριμένη χρήση καθώς τα δημόσια οικονομικά της χώρας χρειάζονται προσοχή σε αυτή τη δύσκολη υγειονομικά περίοδο. Κομβικό σημείο της τριτολογίας του αποτέλεσε η δέσμευση για στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών έως τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτός σε οπιαδήποτε πρόταση από τα κόμματα της Βουλής σε σχέση  με την εμβολιαστική κάλυψη. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

Θα ήθελα να κλείσουμε την διαδικασία με μια πιο αισιόδοξη προοπτική στα πράγματα. Μέσα από την συζήτηση ακούστηκαν πιστεύω ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την κυβέρνηση. Αναφέρω κάποια:

Σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη:

Να απαντήσω στην κυρία Γεννηματά ότι δεν άκουσα όσα μου είπε και δεν έκανα αυτοκριτική. Yπενθυμίζω ότι για την Θεσσαλονίκη με την γνώση που έχουμε σήμερα θα μπορούσαμε να πάρουμε μια εβδομάδα νωρίτερα τα μέτρα. Η ευθύνη βαραίνει όλους πρώτα την κυβέρνηση. Πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Πέσαμε έξω στην εκτίμηση για την Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο εμείς αλλά και ΄πολοι οι ειδικοί επιδημιολογοι. Δεν γυρνά πίσω ο χρόνος και τώρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό με την σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Απαντώ στον κ. τσίπρα ότι το διαβαλκανικό μπήκε ήδη στο σύστημα.

Το θέμα της επίταξης ιδιωτικών κλινικών

Θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινών τον Μάρτιο-Απρίλιο θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα γιατί δεν μας χρειάστηκαν. Αυτό σημαίνει επίταξη. Παίρνω και πληρώνω. Αυτό που κάναμε είναι να χρησιμοποιούμε κλίνες ιδιωτικού τομέα μόνο όταν είναι απαραίτητο. Και αυτό κανουμε όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται.

Το θέμα της αναστολής πλειστηριασμών

Είναι σωστή η πρόταση του κ.Βελόπουλου και θα υπάρξει σχετική πρόταση με διάταξη που θα φέρει σύντομα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για τα σχολεία:

Εχουμε ως στόχο να φτάσουν στα σχολεία της χώρας 90 χιλιάδες λάπτοπ και θα ζητήσω από το υπουργείο επιτάχυνση των διαδικασιών για ταχύτερη ανταπόκριση.

Για τα μαζικά τεστ:

Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε – και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή – τα ζήτημα των μαζικών τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε τα γυμνάσια και λύκεια. Αλλα επαναλαμβάνω τα τεστ μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες εφησυχασμού.

Ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών:

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Θα υπάρξει ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα . Το πως θα τα δώσουμε και πόσα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα της χώρας και θα εξειδικευτεί από το υπουργείο. Η κυβέρνηση θα σταθεί όπως το έχει κάνει εως σήμερα κοντά στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες από τα κόμματα

Τέλος να ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν έναν συγκεκριμένο συνομιλητή για το υπουργείο Υγείας για να μας υποδείξουν προτάσεις για την εμβολιαστική κάλυψη. Ειδικά το εμβόλιο της Pfizer, για να διατεθεί απαιτεί περίπλοκη αλυσίδα διανομής με χαμηλές διαδικασίες. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα. Θα ήθελα η αποστολή εμβολιασμού κόβιν να αγκαλιστεί από όλα τα κόμματα της Βουλής

Δεν πρέπει να κλείσει κανείς το μάτι σε αντιεμβολιαστικά κινήματα. Θα ζητήσω από όλους τους συναδέλφους να επαναλαμβάνουν το βασικό μήνυμα να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις και να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί. Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει πιστεύω ότι θα αφήσουμε πίσω την περιπέτεια αλλά θα χρειαστεί να αντέξουμε κάποιους μήνες ακόμα. Σε αυτούς που μας κατηγορούν για την στρατηγική ακορντεόν ας μας καταθέσουν προτάσεις.

Όταν ξανα-ανοίξει η οικονομία δεν πρέπει να επαναληφθεί ότι ακολούθησε μετά το πρώτο κύμα και αυτό αφορά και την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό το λάθος. Θυμήθηκα έναν ωραίο στίχο από τον Κοεν : Yπάρχει μια ρωγμή στα πάντα, έτσι θα μπει και το φως μέσα. Θα κερδίσουμε και αυτή την μάχη αρκεί να το κάνουμε όλοι με ευθύνη και αλληλεγγύη.