«Οι τρέχουσες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας δε θα έπρεπε να δυσχεράνουν την επιχείρηση μετάβασης σε μία πράσινη οικονομία», σημείωσε

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια συνέντευξη στο Bloomberg από τη Γλασκώβη στο πλαίσιο των εργασιών της COP26 και σημείωσε πως: «Οι τρέχουσες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας δε θα έπρεπε να δυσχεράνουν την επιχείρηση μετάβασης σε μία πράσινη οικονομία».

Αναλυτικότερα, ανέφερε:  «Διαπιστώνουμε αναταράξεις στην αγορά του φυσικού αερίου ελέω της ενεργειακής κρίσης. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη λάβει μέτρα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά. Το τελευταίο πράγμα, που θέλουμε είναι να απογοητευτούν οι πολίτες από τις πολιτικές καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, δεν πρέπει εν τέλει οι πολίτες να επιβαρυνθούν με το κόστος της πράσινης μετάβασης», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι ικανοποιημένος για την εισαγωγή του κλιματικού νόμου στην επερχόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κι επαναβεβαίωσε την δέσμευση της χώρας στον ευρωπαϊκό στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030, αλλά και στον αντίστοιχο μιας οικονομίας περιβαλλοντικά ουδέτερης έως το 2050.

Επισήμανε πως σε εθνικό επίπεδο έχουμε δεσμευτεί για πλήρη απολιγνιτοποίηση το αργότερο έως το 2028: «Ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να το επιτύχουμε έως το 2025», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για έναν «εμπροσθοβαρή στόχο» για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με δήλωσή του, η Ελλάδα επιθυμεί να πρωτοπορήσει σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε ολόκληρη τη Μεσόγειο κάνοντας ειδική αναφορά στα εξωχώρια αιολικά πάρκα.

«Το φυσικό αέριο είναι το μεταβατικό καύσιμο καθ’ οδόν προς την υιοθέτηση καθαρότερων μορφών ενέργειας», σημείωσε.

Τέλος, στην ερώτηση για το πως η χώρα μας αντιμετωπίζει τις ολοένα και συχνότερες φυσικές καταστροφές, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι: «Η κύρια προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, για αυτό και συστήσαμε αυτοτελές Υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το οποίο προσπαθούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».