Ο πρωθυπουργός παραμένει σταθερός στην άποψη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά και στην αντίληψη περί ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων με ενισχυμένη αναλογική

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Mega και ευθύς έσπευσε να προσγειώσει, όσους κάνουν σενάρια «προοδευτικής διακυβέρνησης» ΣΥΡΙΖΑΚΙΝΑΛ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν βγαίνουν τα κουκιά».

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, παραμένει σταθερός στην άποψη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά και στην αντίληψη περί ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων με ενισχυμένη αναλογική.

«Πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική, γι’ αυτό και τη νομοθέτησα. Και ναι, πιστεύω ότι αν ένα κόμμα ξεπεράσει το 36%, 37%, 38% και έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του αυτό είναι καλό, διότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις θεωρώ ότι και στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ πιο αποτελεσματικές», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας κάλπη, με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, θεωρώ περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», δήλωσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σχολίασε τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς συζητείται το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, και ρωρτήθηκε εάν θεωρεί ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας πόλος Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα διακυβέρνησης.

Τότε, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Κατ’ αρχάς, όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή, αν έβγαιναν, θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι τα διλήμματα στις εκλογές θα είναι σαφέστατα, ανάμεσα σε τέσσερα χρόνια με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, και στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια με κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη, ή ανασφάλεια και περιπέτειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.