Τι δήλωσε για το μεταναστευτικό και το ενεργειακό ζήτημα

Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
 ο οποίος το πρωί συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτροφ.

Στην ατζέντα των συναντήσεων που έχει στη Σόφια ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βούλγαρο ομόλογό του και με τον Βούλγαρο Πρόεδρο βρίσκονται η διμερής συνεργασία με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών και τις προοπτικές ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου IGB, η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό – καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία ανήκουν στις χώρες πρώτης γραμμής – και η εξέλιξη της πανδημίας, ειδικά σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, γεγονός που μαρτυρά τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συντομότερης δυνατής διεξαγωγής των διακυβερνητικών διασκέψεων της Ε.Ε. με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, με στόχο την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

«Η Ελλάδα στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον των υποψηφίων κρατών των Βαλκανίων», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει ορίσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η παύση των προκλητικών ενεργειών, όπως και το αδιανόητο casus belli με το οποίο απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα, είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων είπε και τόνισε πως στο μεταναστευτικό τα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

«Συζητήσαμε με τον βούλγαρο ομόλογό μου για τις προκλήσεις του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Ελλάδα και Βουλγαρία έχουμε κάθε κίνητρο να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Τα σύνορά μας άλλωστε είναι και ευρωπαϊκά. Έχουμε πρώτο ρόλο και πρώτο λόγο σε ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός από την πλευρά του είπε πως η Σόφια είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε θέμα που αφορά σε προβλήματα στην περιοχή με στόχο μία μακροπρόθεσμα καλή γειτονία. Όπως σημείωσε πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Αναφορικά με τις προοπτικές ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου IGB ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι θέμα μηνών να ολοκληρωθεί το έργο.