Σε συνεννόηση με το υπουργείου Τουρισμού, μεταφέρονται ευάλωτες ομάδες αιτούντων άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών σε ασφαλέστερες συνθήκες σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα. Στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι το πρόγραμμα μίσθωσης των ξενοδοχείων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο να καταργηθεί μέσα στο 2020, επισήμανε ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ.

Απευθυνόμενος και σε κατοίκους στο Μεσολόγγι που κινητοποιήθηκαν από την πληροφορία για μεταφορά μεταναστών, ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών εν μέσω κορονοϊού περιλαμβάνει 2.380 ευπαθείς αιτούντες άσυλο από δομές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα.

Θα μεταφερθούν αφού ελεγχθούν και τηρώντας πρωτόκολλα ασφαλείας είπε ο υπουργός, ενώ συμπλήρωσε ότι «θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών, και αυτό θα διασφαλίσει απολύτως κάθε κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε τοπικές κοινωνίες».

Οι ροές μετά την εφαρμογή εκ μέτρων του ΚΥΣΕΑ είναι σχεδόν μηδενικές, ωστόσο ούτε πέντε νησιά του Αιγαίου πρέπει να σηκώνουν το βάρος, ούτε και η χώρα να γεμίσει δομές, επισήμανε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε, σήμερα χρησιμοποιούνται 55 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, όπου διαμένουν 5.800 μετανάστες. «Θα χρειαστούμε προσωρινά μέχρι το Σεπτέμβριο να προσθέσουμε κάποια κρεβάτια, για να αποφύγουμε προβλήματα δημόσιας υγείας στις δομές των νησιών», είπε.

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι μέχρι στιγμής, σε ένα συνολικό πληθυσμό 100.000 αιτούντων άσυλο, έχουν εμφανιστεί κάτω από 200 κρούσματα, δηλαδή 0,2% του πληθυσμού και κανένα μέχρι στιγμής σοβαρό κρούσμα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κάθε μέρα την αγωνία και την ανησυχία, και για τις δομές, και για τις τοπικές κοινωνίες», παρατήρησε.