«Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του 2015»

Την Τρίτη  σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο της  Χίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής  Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, μίλησε δίνοντας  ιδιαίτερο βάρος  στο μεταναστευτικό προσφυγικό ζήτημα με αφορμή τα δυο χρόνια της Κυβέρνησης  του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του 2015» τόνισε ο κ. Μηταράκης και επισήμανε: «Οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές, όπως είπε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ίδια στιγμή που η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία βιώνουν πολλαπλασιασμό ροών. Άρα δεν είναι η πανδημία, οι ροές στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι σημαντικά αυξημένες».

Τόνισε πως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής είναι η μείωση του αριθμού των διαμενόντων.

«Δεν έχουμε καμία μόνιμη παρουσία προσφύγων»: δήλωσε και αναφέρθηκε στα στοιχεία που αφορούν τη Χίο ως δείγμα του τι γίνεται σε όλη την ακριτική Ελλάδα. «Την ημέρα εκλογών ήταν 2.198 Σήμερα είναι 390 -στη ΒΙΑΛ 252 με χωρητικότητα 1014, και λίγοι σε διαμερίσματα, που και αυτά καταργούνται μέχρι το Νοέμβριο» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υπογραμμίζοντας: «Όχι μόνο στη Χίο, κανείς μετανάστης δεν θα μείνει στην ακριτική Ελλάδα».

Επιπλέον, κάνοντας αναφορά στην «πετυχημένη πολιτική» που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «οι ροές μειώθηκαν 90% σε σχέση με το 2019, με την στρατηγική έξι σημείων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός» και προσέθεσε τα παρακάτω:

1.«Ασφάλεια συνόρων. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος– Ελληνική Ακτοφυλακή. Η ασφάλεια των συνόρων και η διάσωση όπου απαιτείται, αφορά τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας και όχι ΜΚΟ οι οποίες χρηματοδοτούνται για να αυξάνουν τις μεταναστευτικές ροές.

Αντέδρασαν τα κόμματα της Αριστεράς στον νέο νόμο για τον ρόλο των ΜΚΟ στη θάλασσα. Τα κόμματα δηλαδή που εδώ σύστησαν επιτροπές αγώνα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κανείς από εμάς θα δεχόταν οι λαθροδιακινητές να στέλνουν δικά τους σκάφη στη μέση γραμμή. Να περιμένουν τους «πελάτες τους»,μετά από συνεννόηση, για… διάσωση.

Ειδικά αυτό αφορά την χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα νησιά μας.»

2. «Τον ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από παράνομους οικονομικούς μετανάστες.»

3.«Την ενίσχυση των απελάσεων, στόχο που υπηρετεί το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες.»

4.«Τη δημιουργία κλειστών/ ελεγχόμενων δομών -με την πρώτη στη Σάμο να εγκαινιάζεται το Σάββατο. Όπου και θα δούμε την αλήθεια. Ότι δεν είναι υπερδομές πολλών χιλιάδων ανθρώπων, είναι η λύση στη κρίση που βιώσαμε.»

5.«Με τον έλεγχο των ΜΚΟ, που και εδώ το πρόσφατο νομοσχέδιο έχει ουσιώδεις προβλέψεις.»

6.«Και με τον περιορισμό της διάρκειας και του ύψους των επιδομάτων. »

Ο Νότης Μηταράκης φαίνεται να έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στις 18 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η νέα κλειστή,ελεγχόμενη δομή στη Σάμο και αμέσως μετά στις 30 Σεπτεμβρίου παραδίδεται στον Δήμο η υφιστάμενη δομή, η οποία ως γνωστόν λειτουργεί μέσα στο Βαθύ.

«Είναι η απάντηση σε όσους λέγανε ότι θα μείνει και η παλιά και η νέα δομή» είπε, και πρόσθεσε: «τα ίδια λένε τώρα κάποιοι σε Λέσβο και Χίο, πάλι θα διαψευσθούν».

Επιπλέον ανέφερε: «Ακούμε διάφορες θεωρίες. Άλλοι λένε άσυλο στην Τουρκία,οι ίδιοι που λένε η Τουρκία έχει το «κλειδί». Άλλοι λένε για καταγραφή μόνο στα νησιά, άλλοι λένε να έρχονται και να πάνε, δήθεν ότι γίνεται, σε άλλες χώρες» και επισήμανε:

«Οι κάτοικοι ζητάνε,και έχουν δίκιο, να σταματήσουν τα νησιά να σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού. Το αίτημα αυτό έγινε εντολή για εμάς και πυλώνας της πολιτικής μας. Φέραμε ορατά αποτελέσματα στην απεμπλοκή των νησιών από το μεταναστευτικό και συνεχίζουμε.Να δούμε το μέλλον.

Να δούμε την ανάπτυξη των νησιών,συμβάλει η διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ όπως είχαμε δεσμευθεί. Να μην νιώθουν τα νέα παιδιά το μεταναστευτικό ως τροχοπέδη.Αυτά πλέον όμως είναι η πραγματικότητα.

Η στρατηγική της κυβέρνησης έχει απεμπλέξει τα νησιά, αφήνοντας χωρίς αφήγημα, όσους επενδύουν στον διχασμό και στην κρίση. Όσους θέλουν την εσωτερική σύγκρουση, ενώ ξέρουν ότι αυτά που προτείνουν σήμερα οδήγησαν στην κρίση του 2015.

Τελικά όσοι λένε όχι στις δομές, λένε ναι στις ροές, απλώς ελπίζοντας να πάνε αλλού, να μην μείνουν στα νησιά, ξεχνάνε… την εφαρμογή αυτής της πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε επίσης το «θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων – αφίξεων» αναφέροντας:

«Τη διετία έφυγαν από τη χώρα πολλοί περισσότεροι από όσους ήρθαν παράτυπα. Στο επτάμηνο του 2021, 7.114 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών. Χωρίς να υπολογίζουμε τις μετακινήσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, μόνο φέτος και μόνο η Γερμανία μάς έχει αναφέρει 25 χιλιάδες αφίξεις στη χώρα τους. Την ίδια περίοδο, αφίχθηκαν 4.176».