Καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής συνεπεία του νέου κοροναϊού, δεν σημειώθηκε στις δομές προσφύγων/μεταναστών, όπως τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μουζάλα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε μάλιστα ότι «τα κρούσματα (στις δομές) είναι στο 0,2%. Δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στα νησιά, παρότι και στη Μόρια και στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ σχεδόν καθημερινά γίνονται έλεγχοι από άτομα τα οποία εκδηλώνουν κάποια συμπτώματα και κάθε μέρα -δεν το κρύβω- έχουμε την αγωνία, περιμένοντας από τον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα», τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής τα νησιά παραμένουν «καθαρά», και ότι από τις ενενήντα τρεις δομές, έχουμε κρούσματα σε τρεις.

Ειδικότερα, για το Κρανίδι, ο κ. Μηταράκης είπε ότι η δομή τέθηκε σε περιορισμό από την πρώτη στιγμή, ενώ ελέγχθησαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής και δεν υπάρχει καμία μετάδοση του ιού από τις δομές προς την τοπική κοινωνία. Απαντώντας στην πρόταση του κ. Μουζάλα «να φτιαχτούν “κέντρα καραντίνας” στα νησιά για μελλοντικές εισόδους» ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν εν ενεργεία αναρρωτήρια εκτός δομών και στη Λέσβο και στη Χίο και στη Σάμο, σε περίπτωση που θα χρειαστούν, «γιατί αυτήν τη στιγμή θέλω να σας πω ότι οι ροές τον Απρίλιο είναι μηδενικές».

Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στο θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών, ενώ για την επόμενη ημέρα του COVID-19, είπε ότι «δεν χρειάζεται να ανοίξουν τα σχολεία εκτός από την Γ’ Λυκείου».