«Όχι μόνο δεν διακόπηκε ποτέ η χορήγηση του επιδόματος στους ηλικιωμένους δικαιούχους, αλλά καθορίστηκαν για πρώτη φορά σαφή και αντικειμενικά κριτήρια για τη χορήγησή του», είπε η υφυπουργός

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου τη Δευτέρα σημείωσε κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου πως η κυβέρνηση «ξεπάγωσε» το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερήλικων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η κυρία Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι: «Η παρούσα κυβέρνηση κατάφερε να διορθώσει τα λάθη στην απουσία χορήγησης του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερήλικων και να ξεπαγώσει τη χορήγηση επιδομάτων σε εκατοντάδες ηλικιωμένους από το 2018 μέχρι και σήμερα».

Και συμπλήρωσε πως: «Όχι μόνο δεν διακόπηκε ποτέ η χορήγηση του επιδόματος στους ηλικιωμένους δικαιούχους, αλλά καθορίστηκαν για πρώτη φορά σαφή και αντικειμενικά κριτήρια για τη χορήγησή του με τον νόμο 4756/2020».

Η πρότερη απουσία κριτηρίων χορήγησης του εν λόγω επιδόματος, οδηγούσε για χρόνια στη συχνή μη χορήγησή του, καθότι οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΑ δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν, αν οι ωφελούμενοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον νόμο και με σκοπό τον διαφανή, αποτελεσματικό και γρήγορο έλεγχο, οι αιτήσεις για το επίδομα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2022.

Έτσι, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν δικαιολογητικά, εφόσον αυτά μπορούν να αντληθούν μέσα από τη διασύνδεση της πλατφόρμας με άλλες βάσεις δεδομένων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, η υφυπουργός Εργασίας είπε πως: «Με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος, ενισχύουμε οικονομικά τους ηλικιωμένους και ψηφιοποιούμε τις διαδικασίες. Αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες για το επίδομα της στεγαστικής συνδρομής, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε στην κοινωνική ενδυνάμωση, αλλά και στη μείωση της ακραίας φτώχειας. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, από την πλευρά της ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι πριν από έναν χρόνο: «Στις 26/11/20, ψηφίστηκε νόμος για το στεγαστικό επίδομα των ανασφάλιστων υπερήλικων, με τον ψευδή ισχυρισμό ότι το κατοχυρώνετε για πρώτη φορά, ενώ δίνεται από το 1985 με διαδοχικές ΚΥΑ από τους δήμους και από το 2018 από τον ΟΠΕΚΑ. Ο νόμος όρισε ότι η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά σε πληροφοριακό σύστημα, οπότε ούτε οι ωφελούμενοι μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση ανανέωσης, αν είχαν μεταβολή μίσθωσης, ούτε οι νέοι δικαιούχοι πρώτη αίτηση».

Μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε η κ. Φωτίου

α) Γιατί αποκρύφθηκε στην απάντηση της 28ης Ιουλίου ότι ενάμιση μήνα πριν υπήρξε με νόμο επιστροφή στο παλαιό σύστημα των έγγραφων αιτήσεων στον ΟΠΕΚΑ,

β) αν θα γίνει τώρα δημόσια πρόσκληση να υποβάλουν αίτηση, αφενός μεν όσοι έχουν μεταβολή της μίσθωσης, αφετέρου δε όσοι ενδιαφέρονται για νέα αίτηση και,

γ) αν θα ενημερωθούν οι ωφελούμενοι, ότι πλέον αυτοί εισπράττουν τα επιδόματα και θα πρέπει να τα αποδίδουν στον ιδιοκτήτη τους.