Το Politico επανέρχεται με νέο δημοσίευμά του στις σχέσεις της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επιχειρηματικά συμφέροντα ή με τρίτες χώρες

Ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα έχασε την προθεσμία να δηλώσει δώρα που είχε δεχτεί επιμένει το Politico,
 παρά τη διάψευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά τις αποκαλύψεις της βελγικής Le Soir για τα συνολικά πέντε ταξίδια που ξεχάστηκαν και δηλώθηκαν εκπρόθεσμα κατά παράβαση του κώδικα διαφάνειας και δεοντολογίας για τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, το ευρωπαϊκό Politico, παρουσιάζει αναλυτικότερα στοιχεία για το «βακχικό» συμπόσιο στη Βουργουνδία που έλαβε χώρα στις 22 Οκτωβρίου 2022, αλλά που η Μέτσολα δήλωσε στο προβλεπόμενο μητρώο της ευρωβουλής στις 11 Ιανουαρίου.

5


Το «βακχικό» συμπόσιο στη Βουργουνδία 

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Μέτσολα φέρεται να ταξίδεψε στη Βουργουνδία, μια διάσημη οινοπαραγωγική περιοχή της Γαλλίας, για να αναλάβει μια τιμητική θέση από μια αδελφότητα που ονομάζεται Confrérie des Chevaliers du Tastevin, σε ένα δείπνο πέντε πιάτων σε ένα μεσαιωνικό κάστρο.

7

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είχε πραγματοποιήσει το πολυτελές δωρεάν ταξίδι, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυτελούς δείπνου και ενός δωματίου σε ξενοδοχείο για την ίδια και τον σύζυγό της, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από ένα από τα ισχυρότερα λόμπι στον κόσμο με τουλάχιστον 12.000 μέλη για την προστασία και προώθηση των κρασιών Βουργουνδίας.

Ειδικότερα, τo δημοσιεύμα αναφέρει πως το πολυτελές δωρεάν ταξίδι περιελάμβανε διαμονή για την ίδια και τον σύζυγό της σε σουίτα του πεντάστερου Hôtel Le Cep, όπου η βραδιά χρεώνεται 349 ευρώ, και δείπνο πέντε πιάτων στο μεσαιωνικό Château Clos de Vougeot. Πληρώθηκε εξ’ ολοκλήρου από τους οικοδεσπότες της Ρομπέρτα Μέτσολα.
Το δείπνο που σέρβιρε η αδελφότητα περιελάμβανε πέντε πιάτα σε συνδυασμό φυσικά με εκλεκτό κρασί. Το μενού περιελάμβανε τα τυπικά αυγά ποσέ της Βουργουνδίας σε σάλτσα meurette από κόκκινο κρασί, με ζαργκόν, μανιτάρια και κρεμμύδι.

8


Η απάντηση της Μέτσολα

Όταν ρωτήθηκε από το Politico εάν έχει παραβιάσει κανόνες με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται όλοι οι ευρωβουλευτές, η Μέτσολα είπε: «Ως πρόεδρος της Βουλής, όχι. Θα το κάνω [σ.σ. να δηλώσει το ταξίδι] μόλις ολοκληρωθούν οι σκέψεις για το πρωτόκολλο ασφαλείας, θα το κάνω».

Η Μέτσολα και ο εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής υποστηρίζουν ότι δεν καλύπτεται από τους ίδιους κανόνες με τα άλλα μέλη της Βουλής των 705 εδρών όσον αφορά τη δημόσια δήλωση ταξιδιών.

Το γραφείο της πάντως, μετά τις αποκαλύψεις, επιμένει ότι για την πρόεδρο ότι δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες αναφορικά με τις δημόσιες δηλώσεις ταξιδιών και δώρων, που ισχύουν για τους απλούς ευρωβουλευτές που κατέχουν τις 705 έδρες του Ευρωκοινοβουλίου. Και υπογραμμίζει ότι δεν πληρώθηκαν από τρίτο μέρος τα έξοδα μετακίνησής της. Αυτό όμως, γίνεται για λόγους ασφαλείας. «Το ταξίδι της με το αυτοκίνητο πληρώθηκε και κανονίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για λόγους ασφαλείας, όπως συμβαίνει κάθε φορά που ταξιδεύει η πρόεδρος», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Tα δώρα που έλαβε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Την Πέμπτη, το Politico αποκάλυψε ότι είχε καταγράψει 142 δώρα σε δημόσιο μητρώο, παραβιάζοντας την πολυετή κοινοβουλευτική πρακτική αλλά και χάνοντας μια προθεσμία που σύμφωνα με το γραπτό εγχειρίδιο κανόνων πρέπει να ισχύει για αυτήν. Η Μετσόλα και η ομάδα της έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα ότι παραβίασε οποιουσδήποτε κανόνες.

Η ίδια είπε στο Politico ότι η «έκκλησή» της ήταν να μην τιμωρηθούν για αυτό όσοι κάνουν προσπάθεια να είναι πιο διαφανείς. «Αυτό που δεν θέλω, και αυτό είναι επίσης μια έκκληση, και αυτό έρχεται επίσης από πολλούς συναδέλφους, είναι ότι αυτοί που δήλωσαν πραγματικά [δώρα] είναι μερικές φορές το επίκεντρο παρά αυτοί που δεν το έκαναν», είπε  Μαλτέζος πολιτικός.

Πάνω από 200 μεμονωμένα ταξίδια όπου η διαμονή, το ταξίδι ή και τα δύο πληρώθηκαν από τρίτο μέρος έχουν δηλώσει οι ευρωβουλευτές από την έναρξη της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου το 2019, σύμφωνα με ανάλυση που είδε το Politico.

Οι τοποθεσίες αυτών των ταξιδιών περιλαμβάνουν πολλές μη δημοκρατικές χώρες όπως η Βενεζουέλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, το Μπαχρέιν, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Συρία.

Πηγή: parapolitika.gr