Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι λεηλάτησαν αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας από ένα μουσείο στη νότια πόλη της Μελιτόπολης

Πάνω από 250 πολιτιστικά κέντρα στην Ουκρανία έχουν «υποστεί ζημιές ή καταστραφεί» και χιλιάδες αντικείμενα έχουν λεηλατηθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι λεηλάτησαν αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας από ένα μουσείο στη νότια πόλη της Μελιτόπολης, καθώς συνεχίζονται οι μάχες και οι πυραυλικές επιδρομές στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ δήλωσε στην τηλεόραση ότι «τα ορκ έχουν πάρει στα χέρια τους τον σκύθικο χρυσό μας». «Δεν ξέρουμε από πού το πήραν», δήλωσε επιπρόσθετα.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης ανακοίνωσαν μέσω Telegram αυτή την εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκλεψαν «περισσότερα από 2.000 μοναδικά εκθέματα» από τα μουσεία της πολιορκημένης πόλης – μεταξύ των οποίων μετάλλια, έναν «μοναδικό χειρόγραφο πάπυρο της Τορά» και το «Ευαγγέλιο του 1811 που δημιουργήθηκε από το βενετσιάνικο τυπογραφείο για τους Έλληνες της Μαριούπολης».

xrusos

Mενδώνη: Λυπηρό ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία

Σε δήλωση σχετικά με το γεγονός προέβη η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ειδικότερα, η υπουργός ανέφερε ότι: «Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης. Είναι λυπηρό ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό. Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο μουσείο Πούσκιν. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Ηδη, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα».