Ένα διαμάντι των 101,38 καρατιών πουλήθηκε την Παρασκευή από τον οίκο Sotheby’s έναντι 12,3 εκατ. δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ. Αλλά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοπρασίας είναι πως ο ανώνυμος αγοραστής πλήρωσε με bitcoin, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συναλλαγή που έχει γίνει ποτέ με κρυπτονόμισμα για την αγορά πολύτιμου λίθου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, ο οίκος είχε ανακοινώσει πως θα δέχονταν bitcoin ή ether, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, για την πώληση ενός από τα σπανιότερα διαμάντια του κόσμου. Το «The Key 10138», όπως βαπτίστηκε από τον Sotheby’s, είναι από τα δέκα διαμάντια στον κόσμο με βάρος άνω των 100 καρατιών και μόνον το δεύτερο σε σχήμα αχλαδιού που πωλείται σε δημοπρασία. Η ονομασία του καταδεικνύει, μάλιστα, το αναπόσπαστο ρόλο που διαδραματίζει το ψηφιακό κλειδί στα κρυπτονομίσματα. Όταν κανείς αγοράζει ένα κρυπτονομίσματα για πρώτη φορά, αποκτά δυο κρυπτογραφικά κλειδιά: ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό.

Αν και το τίμημα για την απόκτηση του «The Key 10138» ήταν χαμηλότερο από τον στόχο του Sotheby’s για 15 εκατ. δολάρια, επιβεβαιώνει πως οι οίκοι δημοπρασιών είναι όλο και πιο ανοικτοί στο να δέχονται κρυπτονομίσματα. Τον Μάρτιο, ο Christie’s πούλησε ένα ψηφιακό έργο του Beetle -που είναι το καλλιτεχνικό όνομα του Μάικ Ουίνκελμαν- έναντι 69,3 εκατ. δολαρίων, υψηλότερα κατά 15 εκατ. δολάρια από το αντίτιμο που καταβλήθηκε για τον πίνακα «Nympheas» του Μονέτ. Τα ψηφιακά έργα τέχνης είναι γνωστά και ως NFTs (Non-Fundable Tokens), με τους ειδήμονες να υποστηρίζουν πως η αντιγραφή τους είναι δυσκολότερη και καλύτερα ανιχνεύσιμη με την τεχνολογία blockchain. Άρα οι αντιγραφείς μπορεί να εντοπισθούν ευκολότερα. Κάθε δημιούργημα είναι κρυπτογραφημένο και έτσι δεν μπορεί να διαβαστεί από κανέναν άλλον εκτός του νόμιμου παραλήπτη.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου επενδυτικού κοινού αλλά υψηλοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διότι είναι εξαιρετικά ευμετάβλητα. Την Παρασκευή, ο Σκοτ Μίνερντ, πρόεδρος της Guggenheim Investments, προειδοποίησε πως το bitcoin μπορεί να φθάσει έως και τα 10.000 δολάρια σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC. Επί του παρόντος, το bitcoin κινείται στα 33.000 δολάρια, δηλαδή έχει χάσει περίπου 50% από τα 60.000 δολάρια που είχε φθάσει προ τριμήνου. Ο πρόεδρος της Guggenheim Investments, η οποία διαθέτει ενεργητικό 245 δισ δολαρίων, δήλωσε πως «δεν θα βιαστώ να αγοράσω bitcoin και δεν βλέπω κανέναν λόγο για να το έχω αυτή τη στιγμή».

Πηγή: parapolitika.gr