Αντι-NAVTEX εξέδωσε ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης σε απάντηση της νέας παράνομης τουρκικής NAVTEX για το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis, στην οποία τονίζεται ότι η τουρκική οδηγία έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η δραστηριότητα που περιγράφει είναι παράνομη καθώς αφορά περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει πως «Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ, η Άγκυρα εξακολουθεί «να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα».

Συνεχίζοντας το ΥΠΕΞ τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται», αλλά «βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής».

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «καλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Πηγή: parapolitika.gr