Ακραίες… καιρικές συνθήκες επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των εκλογών για τις νοµαρχιακές επιτροπές. Αντιπαραθέσεις, καταγγελίες, εντάσεις και τζαρτζαρίσµατα συµβαίνουν πλέον σε καθηµερινή βάση, καθώς οι δύο βασικές συνιστώσες της αξιωµατικής αντιπολίτευσης που εκφράζονται µέσα από διάφορες τάσεις (προεδρικοί και εσωκοµµατική αντιπολίτευση) δίνουν µάχες χαρακωµάτων για το ποιος θα επικρατήσει µέσα στο κόµµα.

Οι πληροφορίες λένε ότι µέχρι και την προηγούµενη εβδοµάδα είχαν γίνει εκλογές σε 25 νοµαρχιακές συνελεύσεις από τις συνολικά 70 που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι η Ηλεία, η Ζάκυνθος, η Ξάνθη, η Κοµοτηνή, το Κιλκίς, η ∆ράµα και η Κορινθία. Οι καταγγελίες προέρχονται κυρίως από την «Οµπρέλα», καθώς υποστηρίζουν ότι στελέχη της προεδρικής οµάδας επιχειρούν να εγγράψουν νέα µέλη λίγο πριν από τις εσωκοµµατικές εκλογές, προκειµένου να αλλοιωθούν οι συσχετισµοί µέσα στο κόµµα.

Υποστηρίζουν, µάλιστα, ότι στην Α’ Αθήνας επιχειρήθηκε να αλλοιωθεί το αποτέλεσµα µε την εγγραφή νέων µελών που είχαν τα ίδια κινητά τηλέφωνα, ενώ δεν παρουσίασαν όλα τα στοιχεία, τα οποία χρειάζονται για την εγγραφή τους. Στην ιστορία αυτή εµπλέκουν τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης τον Χριστόφορο Βερναρδάκη αλλά και τα µέλη της ΠΑΣΠ τα οποία έχουν δηλώσει ότι θα προσχωρήσουν στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα µέλη της ΠΑΣΠ υπάρχει σοβαρή αντίδραση από την οργάνωση της Αθήνας αλλά και από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος έχει να κάνει µε το γεγονός ότι η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ δεν παραδίδει στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ τη σηµαία του Πολυτεχνείου, την οποία έχει στα χέρια της, παρά το γεγονός ότι της διαµηνύθηκε ότι, για να ενταχτεί οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να λυθεί αυτό το θέµα.

Τα στελέχη της «Οµπρέλας» λένε ότι δεν µπορεί η ΠΑΣΠ να ενσωµατωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας την ταµπέλα της. «Είναι σαν να υπάρχει µια άλλη οργάνωση µέσα στο κόµµα», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Καταγγελία υπήρξε και για τον Χρήστο Σπίρτζη αλλά και για τον Χρήστο Γιαννούλη στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ο Χρήστος Σπίρτζης, αν και διαψεύδει τις κατηγορίες που του αποδίδουν τα στελέχη της «Οµπρέλας», κατηγορείται ότι έφερε για εγγραφή στην Οργάνωση της Πεντέλης την τελευταία στιγµή 90 νέα µέλη.

Για κάτι παρόµοιο κατηγορήθηκε από στελέχη της Α’ Θεσσαλονίκης και ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος, ωστόσο, ανέφερε ότι ανήκει στην οργάνωση των δηµοσιογράφων και δεν έχει καµία σχέση µε αυτά για τα οποία τον κατηγορούν. Στη Νοµαρχιακή της Θεσσαλονίκης, πάντως, κυκλοφόρησε εσωτερικό έγγραφο -το οποίο υπογράφουν και 15 µέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης-, σύµφωνα µε το οποίο φέρεται να πραγµατοποιήθηκε αυθαίρετη µεταφορά µελών ακόµα και τηλεφωνικά µεταξύ περιοχών, έτσι ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες.

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μάχη γίνεται και στον Πειραιά, όπου καταγράφηκε και µία από τις καταγγελίες, καθώς στέλεχος των προεδρικών φέρεται να έφερε προς εγγραφή 70 άτοµα, τα οποία δεν έγιναν δεκτά. Οι προεδρικοί, από την πλευρά τους, κατηγορούν τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης ότι έκαναν πως συµφωνούν µε τη διεύρυνση, ενώ στην πραγµατικότητα την τορπιλίζουν, βάζοντας συνεχώς προσκόµµατα και δηµιουργώντας προβλήµατα στις διαδικασίες.

Επισηµαίνουν, ακόµα, ότι µε αυτές τις τακτικές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορεί να κάνει το επόµενο βήµα για να γίνει ένα ενιαίο κόµµα, ενώ υποστηρίζουν ότι όλα αυτά γίνονται γιατί κάποιοι θέλουν υπό επιτροπεία τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να µην αποτελέσει την εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας.

«Τη στιγµή που οι πολίτες εµφανίζονται απογοητευµένοι από την κυβέρνηση και αναζητούν µια νέα λύση, κάποιοι σαµποτάρουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ µε τεχνάσµατα και κουτοπονηριές», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της προεδρικής τάσης. Η όλη διαδικασία, πάντως, έχει να κάνει καθαρά µε τις καρέκλες και τα αξιώµατα µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου, καθώς τα στελέχη που θα εκλεγούν θα επιλέξουν τη νέα ηγεσία του κόµµατός τους, ενώ θα αναδείξουν και τους υποψήφιους βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι αυτήν τη φορά όλες οι τάσεις εµφανίζονται να συµφωνούν µε το πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ, δεδοµένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε προσπάθεια να είναι όλοι ικανοποιηµένοι, ώστε στο συνέδριο να υπάρξει µια κοινά αποδεκτή εκπροσώπηση.

Τις θέσεις του προγράµµατος υιοθέτησαν και οι προεδρικοί, αναδεικνύοντας λίγο περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως την αριστερή τους φρασεολογία, αλλά και η «Οµπρέλα», αποδεχόµενη το κυβερνητικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.