Ένας Φεβρουάριος που δεν μοιάζει με κανέναν προηγούμενο

Ο Φεβρουάριος έχει συνδεθεί στην αγορά των λουλουδιών με την πιο χαρούμενη και προσοδοφόρα ημέρα για τον κλάδο, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Όμως ο φετινός Φεβρουάριος είναι εντελώς διαφορετικός από όλους τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ντέμπορα Ντε Λα Φλορ είναι ανθοπώλης εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Ποτέ πριν δεν έζησε έναν Φλεβάρη σαν αυτόν.

«Σε μια περίοδο που κάποιος σου στέλνει μια κάρτα με το μήνυμα ‘Σ’ αγαπώ’, κάποιος άλλος στέλνει μια κάρτα με το μήνυμα ‘Σε αγάπησα’», δήλωσε η Ντε Λα Φλορ, που ετοιμάζει μπουκέτα και κάρτες για την Ημέρα του Βαλεντίνου -την ημέρα του χρόνου με την περισσότερη κίνηση και τα μεγαλύτερα κέρδη για τα ανθοπωλεία- ενώ ταυτότχρονα ετοιμάζει και τις παραγγελίες όσων έχασαν δικούς τους ανθρώπους λόγω του Covid-19.

Η 62χρονη Ντε Λα Φλορ έχει το ανθοπωλείο De La Flor Florist & Gardens κοντά στο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα.

Πάνω από 4.500 χιλιόμετρα μακριά, στο Λος Άντζελες, ο ανθοπώλης Φερνάντο Περάτα έχει βοηθήσει πάνω από 100 οικογένειες τους τελευταίους δύο μήνες που έχασαν ένα μέλος της οικογένειάς τους λόγω του κορωνοϊού. Πολλές από αυτές τις οικογένειες είναι χρόνια πελάτες του ανθοπωλείου.

«Τη μια μέρα βλέπεις έναν πελάτη, την επόμενη έχει φύγει», δήλωσε ο 23χρονος Περάτα, ενώ μίλησε για την περίπτωση μιας μητέρας που για χρόνια αγόραζε λουλούδια για τα παιδιά της. Πρόσφατα, ο γιος και η κόρη της πήγαν να αγοράσουν λουλούδια για την κηδεία της μητέρας τους.

Ο Περάτα εργάζεται σε μια περιοχή του Λος Άντζελες με πολλά ανθοπωλεία, όπου σταυροί από άνθη και λευκά φτερά αγγέλων από τριαντάφυλλα πάνω σε καβαλέτα είναι παραταγμένα στο πεζοδρόμιο δίπλα σε ανθοσυνθέσεις με αρκουδάκια για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Η βιομηχανία των ανθοπωλείων των 35 δισ. δολαρίων είναι ίσως αυτή που έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή από όλους τους άλλους κλάδους στη χαρά, τη λύπη και τις σημαντικότερες στιγμές μιας οικογένειας. Ενώ πλησιάζει η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου με τον αριθμό των νεκρών από τον Covid-19 στις ΗΠΑ να προσεγγίζει τους 460.000.

Ο Μαρκ Τσάτοφ, 56 ετών, διευθύνων σύμβουλος της California Flower Mall, μιας εκ των μεγαλύτερων αγορών της χώρας, που βρίσκεται στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι όταν η Καλιφόρνια επέβαλε το πρώτο της lockdown τον Μάρτιο, κάποιοι ανθοπώλες έκλεισαν καθώς γάμοι, αποφοιτήσεις, συνέδρια και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις εξαφανίστηκαν σχεδόν εν μία νυκτί. Και τότε ήρθαν οι κηδείες της πανδημίας.

Αυτός ο μήνας, είπε ο Τσάτοφ, «είναι μαζί η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και οι κηδείες. Έχουμε δουλειά λόγω των κηδειών. Είναι γλυκόπικρο. Έχουμε δουλειά για τους λάθος λόγους».

Η Μαρία Άλβαρες, 25 ετών, ανθοπώλης στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι τα αφεντικά της στο κατάστημα David’s αναγκάστηκαν να μην δεχθούν παραγγελίες από οικογένειες που ήθελαν λουλούδια για κηδεία λόγω της ζήτησης για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

«Είναι θλιβερό. Μας σπαράσσει την καρδιά. Είναι πολύ σκληρό να λες σε μια οικογένεια ότι δεν μπορείς να αναλάβεις τα λουλούδια για την κηδεία τους», δήλωσε η Άλβαρες.

Η Άλβαρες είπε επίσης ότι είναι δύσκολο να πουν σε ανθρώπους που πενθούν πόσο κοστίζουν τα λουλούδια για την κηδεία. Διότι λόγω της περιορισμένης προσφοράς και της τεράστιας ζήτησης, οι τιμές για στεφάνια έχουν αυξηθεί από τα 85 δολάρια στα 120 δολάρια μέσα σε μερικές μόνο εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανών Ανθοπωλών, τον μεγαλύτερο φορέα που εκπροσωπεί τον συγκεκριμένο επιχειρηματικό κλάδο στις ΗΠΑ, τα περισσότερα λουλούδια που πωλούνται στη χώρα εισάγονται από τον Ισημερινό και το Μεξικό.

Πηγή: parapolitika.gr