Το προεδρικό συμβούλιο ανακοίνωσε την απομάκρυνσή της, αλλά διαψεύδει η μεταβατική κυβέρνηση.

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η καρατόμηση της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Αλ-Μανγκνούς
. Η αποπομπή της με απόφαση του Προεδρικού Συμβουλίου, ήρθε λίγες ημέρες πριν από τη διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί την 12η Νοεμβρίου στο Παρίσι. Η Αλ-Μανγκούς, δικηγόρος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το ΥΠΕΞ της Λιβύης, κατηγορείται πως έλαβε αποφάσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που σχετίζονται με την εθνική κυριαρχία της χώρας, χωρίς να έχει συμβουλευτεί τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με το BBC, όμως, η απόφαση του προεδρικού συμβουλίου απορρίφθηκε από την μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, η Νάιλα Αλ-Μανγκούς συνεχίζει κανονικά να ασκεί τα καθήκοντά της. Η λιβυκή κυβέρνηση με δημόσια τοποθέτησή της διευκρίνισε ότι το προεδρικό συμβούλιο δεν έχει την δικαιοδοσία να απομακρύνει ή να θέσει υπό έρευνα κάποιον υπουργό και ξεκαθάρισε ότι η Αλ-Μανγκούς παραμένει στη θέση της. Η ίδια φέρεται να βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό και αναμένεται να δώσει το «παρών» στη σύνοδο του Παρισιού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πολιτική διαμάχη ξεκίνησε έπειτα από δηλώσεις της ίδιας στο BBC σχετικά με την βομβιστική επίθεση και την κατάρριψη της πτήσης 103 της PanAm πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, ωστόσο προφανώς αυτό μπορεί απλώς να αποτέλεσε την αφορμή, καθώς την επόμενη Παρασκευή αρχίζει στο Παρίσι η Σύνοδος που συγκαλεί ο πρόεδρος Μακρόν για το ζήτημα της Λιβύης και η παρουσία της Αλ-Μανγκούς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Ενόψει των εθνικών εκλογών στο τέλος του Δεκεμβρίου, η αντιπαράθεση μεταξύ των πλευρών, που επηρεάζονται κυρίως από διαφορετικές δυνάμεις του εξωτερικού, κλιμακώνεται.

Η Νάιλα Αλ-Μανγκούς άρχισε να δέχεται προσωπικές επιθέσεις από φιλοτουρκικές φατρίες τον περασμένο Μάιο, αφότου ζήτησε από τις ομάδες μισθοφόρων που πρόσκεινται στην Αγκυρα να εγκαταλείψουν την πατρίδα της. Σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι κληρικοί, όπως ο Σαντίκ αλ-Γκαριάνι που ζει στην Τουρκία, την είχαν χαρακτηρίσει «μοχθηρή και κατακριτέα», υποστηρίζοντας πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα του σιωνισμού. Το καλοκαίρι της περυσινής χρονιάς οι φιλοτουρκικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που επιχειρούν εδώ και πολύ καιρό στη Λιβύη, συνέβαλαν σημαντικά στην απόκρουση της επίθεσης με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της Κυρηναϊκής.

Έκτοτε η παρουσία τους στην πρωτεύουσα της Λιβύης είναι σταθερή ενώ σήμερα κατηγορούν την Αλ-Μανγκούς ότι δεν απαίτησε με την ίδια πυγμή την απόσυρση από τη χώρα των Ρώσων μισθοφόρων (της Ομάδας Βάγκνερ) που στηρίζουν τον Χαφτάρ. Ως υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης η Νάιλα Αλ-Μανγκούς είχε ζητήσει από όλους τους ξένους μισθοφόρους, της Τουρκίας αλλά και της Ρωσίας, να εγκαταλείψουν άμεσα την πατρίδα της, σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται στη συμφωνία που υπεγράφη για κατάπαυση του πυρός με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα.

Μάλιστα, η Νάιλα αλ Μανγκούς είχε προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, όταν σε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα τον περασμένο Μάιο ζήτησε την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από την χώρα της, ενώπιον του Τούρκου ομολόγου της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: parapolitika.gr