Οι ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά όχι την ώρα της μάχης, όχι εν βρασμώ ψυχής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις πυρκαγιές, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

«Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες και είμαστε σήμερα εδώ να μιλήσουμε για όλα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση. «Είμαστε σήμερα εδώ για να απαντήσουμε σε όλα. Τα λάθη που έγιναν αλλά και τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Βασικός μας στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι σημαντικό πως δεν θρηνήσαμε θύματα με 100 φωτιές κάθε ημέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κλιματική κρίση απαιτεί αλλαγές

Μιλώντας για «κλιματική κρίση», ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος αντί της «κλιματικής αλλαγής». Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση είχε και έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ έκανε αναφορές στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης. «Φέραμε τον πρώτο κλιματικό νόμο στη χώρα», τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι εντός των επόμενων μηνών θα γίνει και η ψήφισή του.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποδεικνύει πως όλα πρέπει να αλλάξουν, από την οικονομία έως τη λειτουργία του κράτους και την καθημερινότητα. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος.

Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος μας είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζωών. Ακολουθεί η προστασία των σπιτιών, των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση. Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν τη δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας.

Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μάς δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και με τον νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών, η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Στη συνέχεια, τόνισε πως το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι ελληνικό, αλλά μεσογειακό και παγκόσμιο. «Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία και σε άλλες χώρες», είπε και τόνισε πως στην σύνοδο MED 9 μαζί με τις χώρες της Μεσογείου θα εξεταστούν οι τρόποι για να μπορούν να συνεργαστούν οι χώρες έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι πυρκαγιές στην περιοχή μας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις μάχες της πυρόσβεσης λέγοντας «χάρη στην αυτοθυσία όλων των μαχητών μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και τους ευχαριστώ για αυτό».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στη συμβολή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. «Ευχαριστώ τα ΜΜΕ και ειδικά τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο πεδίο για την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων. Βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει. Βρίσκομαστε στην 10η ημέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης που τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας και μία πολύμηνη ξηρασία. Κατόπιν της βοήθειας, όλων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, μπορούμε σήμερα να είμαστε πιο αισιόδοξοι» είπε και συμπλήρωσε:

Για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα, ωστόσο προειδοποίησε για δύσκολες μέρες: «Έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου».

Οι ευθύνες θα αποδοθούν

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά όχι την ώρα της μάχης: «Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα, αλλά και με βάση τον θεσμικό μου ρόλο και ζήτησα πρώτα απ’ όλα συγγνώμη από τους πολίτες. Όταν βλέπεις μπροστά σου την καταστροφή, δεν μπορείς να μην προβείς σε μια αυθόρμητη ηθική πράξη. Η συγγνώμη μου δεν είναι μια παθητική έκφραση, αλλά ένα σημείο αφετηρίας για ενεργό δράση. Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες, στο βαθμό που μπορούν να αποδοθούν και προσωπικά – όπου αυτό είναι εφικτό – θα αποδοθούν, αλλά όχι την ώρα της μάχης. Όχι εν βρασμώ ψυχής, αλλά με ψυχραιμία. Αυτή η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα λάθη της», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε live τη συνέντευξη: