«Θα χτίσουμε με πιο γερά και καλύτερα θεμέλια για το αύριο, ακολουθώντας πέντε άξονες», επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τα άμεσα μέτρα στήριξης όλων των πληγέντων παραγωγών από πρόσφατες πυρκαγιές
, περιλαμβανομένων και αυτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και ένα σημαντικό πακέτο δράσεων, άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων για τη διαρκή στήριξη και θωράκιση του αγροτικού κόσμου έναντι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Με δηλώσεις του, ο ΥΠΑΑΤ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο προσωπικό, τους επαγγελματίες και τους εθελοντές, για τις ηρωικές προσπάθειες που κατέβαλλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν, όπως επίσης όλους τους φίλους και εταίρους διεθνώς, για την υποστήριξη και τη συνδρομή και διαβεβαίωσε ότι οι παραγωγοί που επλήγησαν, θα αποζημιωθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία.

«Σεβόμαστε τον ανθρώπινο πόνο, το θυμό, την οργή, την αγωνία για την επόμενη ημέρα», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Με ευθύνη απέναντι στον Έλληνα αγρότη, παραγωγό και κτηνοτρόφο στις πληγείσες περιοχές φροντίζουμε ώστε, να αποκατασταθεί και να αποζημιωθεί γενναία, γρήγορα, απλά. Θα επουλώσουμε αποτελεσματικά τις πληγές που άνοιξαν οι πυρκαγιές. Θα χτίσουμε με πιο γερά και καλύτερα θεμέλια για το αύριο, ακολουθώντας πέντε άξονες».

Οι πέντε άξονες

– Άμεση και χωρίς γραφειοκρατία στήριξη των παραγωγών (ΥΟΙΚ)

– Ενίσχυση με άμεσα μέτρα του πληθυσμού στην περιφέρεια (ΠΑΑ)

– Στήριξη των παραγωγών με τεχνοκρατικές παρεμβάσεις και συμβουλές (ΕΛΓΟ)

– Στήριξη αγροδασικού συστήματος (αγρότες, κτηνοτρόφους, κυνηγούς – προστάτες δάσους και περιβάλλοντος)

– Ενέργειες στην Ε.Ε.».

Όπως είπε ο κ. Λιβανός «με τις στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις του ΥΑΑΤ, οι εγκαταστάσεις, οι εκμεταλλεύσεις, η παραγωγή, τα αποθέματα, ο μόχθος των εργατών της ελληνικής γης, τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό πλούτο, αποζημιώνονται με τρόπο άμεσο, απλό και αποτελεσματικό».