Ο πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε την Παρασκευή  πως η χώρα θα παραλάβει αρκετά εμβόλια εναντίον του κοροναϊού ώστε νε εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της έως τις αρχές Ιουλίου και πως με αυτό αυτόν τον τρόπο θα επιτύχει την ανοσία της κοινότητας.

Διαβεβαιώσεις για «ανοσία της αγέλης» έως το καλοκαίρι

Το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα προμηθειών βασίζεται στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμβολίων που παρασκευάστηκαν από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson, επιπλέον του εμβολίου της Pfizer που χορηγείται ήδη, είπε ο πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα. “Λάβαμε διαβεβαιώσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η Λιθουανία θα μπορέσει να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, επειδή θα λάβουμε τέσσερα εκατομμύρια εμβόλια στη διάρκεια του πρώτου και του δευτέρου τριμήνου”, είπε ο Ναουσέντα.

“Η πρόκληση είναι να πάμε από ελλείψεις εμβολίων σε μαζικούς εμβολιασμούς, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε ιδανικά τον χρόνο και να μπορέσουμε
να φθάσουμε πλήρως στη συλλογική ανοσία (έως τις αρχές Ιουλίου). Αυτός είναι ο στόχος που μπορούμε να θέσουμε για τους εαυτούς μας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως το 60-70% του πληθυσμού μιας χώρας πρέπει να εμβολιαστεί προκειμένου να σπάσει η μετάδοση. Ωστόσο, η ιδέα της ανοσίας της κοινότητας συνοδεύεται από περιορισμούς και μεγάλες απαιτήσεις για το τι είναι ενδεχομένως ικανά να αποτρέπουν τα εμβόλια, και ορισμένοι ειδικοί λένε πως τέτοιες προσδοκίες είναι άστοχες.

Ειδικοί λένε πως υπάρχουν ακόμη ανεπίλυτοι παράγοντες — όπως το ποσοστό της εξάπλωσης της COVID-19 που προκαλεί ο ιός, αν τα εμβόλια μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοση ή απλώς να βοηθήσουν ώστε οι άνθρωποι να μην αρρωσταίνουν, πόσοι άνθρωποι σε έναν πληθυσμό θα λάβουν ένα εμβόλιο, και αν τα εμβόλια προσφέρουν την ίδια προστασία σε όλους.

Ο Ναουσέντα είπε πως η Λιθουανία, μια χώρα της Βαλτικής 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, θα πρέπει να εμβολιάζει 10.000 ανθρώπους την ημέρα έως τον Φεβρουάριο και έως 35.000 ανθρώπους την ημέρα έως τον Απρίλιο προκειμένου να φθάσει τον στόχο του Ιουλίου.

Από 1.000 έως 4.000 άνθρωποι εμβολιάζονταν καθημερινά αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Πηγή: parapolitika.gr