Η αναγκαστική προσγείωση μπορεί να αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης του Σικάγο, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας

Σωρεία διεθνών αντιδράσεων έχει προκαλέσει η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στη Λευκορωσία, με αεροπορικές εταιρείες και χώρες να ανακοινώνουν ότι σταματούν τις πτήσεις τους στον εναέριο χώρο της χώρας και να χαρακτηρίζουν ως κρατική αεροπειρατεία την ενέργεια του Μινσκ.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της airBaltic, η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρος της Λευκορωσίας στις πτήσεις.

Παράλληλα, η Λιθουανία κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο στις διεθνείς πτήσεις.

«Είναι περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας… κρατικής πειρατείας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάικλ Ο΄Λίρι στο ιρλανδικό ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk. «Φαίνεται ότι πρόθεση των αρχών ήταν η σύλληψη δημοσιογράφου και της συνεπιβάτη του… πιστεύουμε ότι υπήρχαν και πράκτορες της KGB που αποβιβάσθηκαν στο αεροδρόμιο επίσης», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή οι 27 της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων στη Λευκορωσία, ενώ το θέμα θα τεθεί και στο ΝΑΤΟ.

Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας: Παραβίαση της Σύμβασης του Σικάγο

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η αναγκαστική προσγείωση μπορεί να αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης του Σικάγο που προστατεύει την κυριαρχία επί του εναερίου χώρου των κρατών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η χρησιμοποίηση ψεύτικου συναγερμού για βόμβα και πολεμικών αεροσκαφών από το Μινσκ συνιστά επιθετική πράξη.

«Επρόκειτο για πτήση ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι κήρυξη πολέμου, αλλά είναι σίγουρα επιθετική ενέργεια», σχολίασε ο ίδιος.

Πηγή: parapolitika.gr