Οι διπλωματικές εντάσεις αυξάνονται με φόντο τις εντάσεις μεταξύ των Δυτικών και του καθεστώτος του Λευκορώσου προέδρου

Η Λευκορωσία, η οποία απέλασε αυτή την εβδομάδα έναν Πολωνό πρόξενο, ανακοίνωσε σήμερα την απέλαση δύο ακόμη Πολωνών διπλωματών, δηλώνοντας ότι έλαβε την απόφαση αυτή μετά την “υπερβολική”, όπως τη χαρακτήρισε, αντίδραση της Βαρσοβίας
.

Συνεχίζει τις απόλυτες λογικές ο Λουκασένκο

“Απαντώντας σε μια αντίδραση υπερβολική, ασύμμετρη και καταστροφική της Βαρσοβίας μετά μια νόμιμη και αιτιολογημένη απόφαση της Λευκορωσίας”, η λευκορωσική πλευρά αποφάσισε να απελάσει δύο διπλωμάτες του γενικού προξενείου της Πολωνίας στο Γκρόντνο (δυτικά), ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Οι διπλωμάτες αυτοί, μεταξύ των οποίων ο Πολωνός πρόξενος στο Γκρόντνο, έχουν 48 ώρες για να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Λευκορωσία ενημέρωσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Πολωνίας στο Μινσκ, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Η δήλωση αυτή γίνεται ενώ η Πολωνία ανακοίνωσε την Τετάρτη την απέλαση ενός Λευκορώσου διπλωμάτη, μετά την απέλαση ενός Πολωνού προξένου στις αρχές τις εβδομάδας από το Μινσκ.

Η Λευκορωσία κήρυξε την Τρίτη ανεπιθύμητο πρόσωπο τον Πολωνό πρόξενο της Μπρεστ (νοτιοδυτικά) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του σε συγκέντρωση σε αυτή την πόλη προς τιμήν των Πολωνών “καταραμένων στρατιωτών” που πολέμησαν διαδοχικά κατά της γερμανικής και της σοβιετικής κατοχής. Μονάδες αντίστασης που δημιουργήθηκαν για να πολεμήσουν τους Γερμανούς κατακτητές κατά της διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, οι Πολωνοί “καταραμένοι στρατιώτες” ρίχτηκαν στη συνέχεια στη μάχη κατά της σοβιετικής κατοχής, ενεργώντας συχνά βίαια και επιτίθενταν μερικές φορές σε όλους εκείνους που δεν ήταν Πολωνοί, κυρίως στους Λευκορώσους. Ο αγώνας τους κατά της σοβιετικής εξουσίας συνεχίστηκε έως τη δεκαετία του 1950.

Οι διπλωματικές εντάσεις αυξάνονται με φόντο τις εντάσεις μεταξύ των Δυτικών και του καθεστώτος του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος καταστέλλει από πέρυσι ένα ιστορικό κίνημα αμφισβήτησης που δημιουργήθηκε μετά την αμφιλεγόμενη εκλογή του τον Αύγουστο.

Πηγή: parapolitika.gr