«Αυτά είναι ρητορικές, δημαγωγικές βλακείες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

«Κακώς την έκανε και ήταν βλακώδης αυτή η ρητορική του και επανειλημμένα του το είχα επισημάνει είναι άλλο ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια και άλλο ότι θα τα σκίσω όπως έλεγε και ο Σαμαράς
», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφορικά με την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσουν το μνημόνιο με ένα άρθρο και ένα νόμο.

«Πρώτα από όλα δεν υπήρχε τέτοια δέσμευση, αυτή ήταν μια ρητορική στελεχών και του αρχηγού. Αυτά είναι ρητορικές, δημαγωγικές βλακείες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν αντιστοιχούν σε πολιτικές δεσμεύσεις», σημείωσε.

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι έλεγε ρητορικές βλακείες προεκλογικά απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους σας

«Βεβαίως, με τέτοιο τρόπο όταν μιλάς μόνο βλακείες λες», επισήμανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΔΗΜ.: Τα χειροκροτούσατε όμως τότε όλοι

«Όχι καθόλου δεν χειροκροτούνταν όλα αυτά, εγώ και αντιδρούσα και είχα ένα διαφορετικό λόγο και μια διαφορετική προοπτική για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τότε εγώ ήμουνα το μαύρο πρόβατο. Το μαύρο πρόβατο όλων των κύκλων, των κυρίαρχων τουλάχιστον στην Ελλάδα διότι με θεωρούσαν την πέτρα του σκανδάλου. Ναι ήμουν υπερ-υπουργός ο οποίος προσπαθούσε να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις μας, πρώτα από όλα εγώ όπως ξέρετε δεν είχα δει ποτέ την Τρόικα, ούτε η Τρόικα σε πέντε υπουργεία στα οποία ήμουνα υπεύθυνος είχε έρθει ποτέ και είχε δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία η Τρόικα ήταν έξαλλη και φώναζε στο ΣΥΡΙΖΑ ‘’διώξε αυτόν τον άνθρωπο’’», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜ: Αυτό δεν ήταν και το καλύτερο για τη χώρα

«Μια χαρά ήταν για τη χώρα διότι ήμασταν στο μνημόνιο αλλά με στόχο και δέσμευση της κυβέρνησης το μνημόνιο όχι να το διατηρήσουμε να το διαιωνίσουμε και να διαμορφώσουμε ένα τρίτο αλλά να απαλλαγούμε από τα μνημόνια. Αυτό έπρεπε να ήταν ο προσανατολισμός οι επαφές και οι συζητήσεις με την Τρόικα δεν αφορούσαν το πώς θα καταργηθεί το μνημόνιο αλλά πως θα εφαρμοστεί και πως θα δημιουργηθεί και ένα τρίτο μνημόνιο», απάντησε.

Αναφορικά με την κρατική αεροπειρατεία, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: «Είναι απαράδεκτη η κίνηση της Λευκορωσίας να κατεβάσει το αεροπλάνο αλλά πρέπει να βάλουμε και πολλές υποσημειώσεις σε αυτή την υπόθεση. Πρώτον αν οποιαδήποτε χώρα ας πούμε οι ΗΠΑ είχε δικαστικές αποφάσεις και διεθνές ένταλμα για τη σύλληψη κάποιου πολίτη της ο οποίος διαφεύγει στο εξωτερικό και γυρίζει σε συνεντεύξεις και δεν παραδίνεται τι θα έκαναν οι ΗΠΑ, τι θα έκανε η Γερμανία σε μια αντίστοιχη περίπτωση; Απλώς θα παρατηρούσε τις εξελίξεις;

«Έχουν κατεβάσει αεροπλάνο οι ΗΠΑ πολλές φορές και σε μια μάλιστα ήμουν από σπόντα μάρτυς σε αυτή την υπόθεση. Ήμουνα στο Σερεμέτιεβο, είχαμε κάνει μια επίσκεψη ως αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ το 2013 εκεί ήταν παρεμπιπτόντως και ο πρόεδρος της Βολιβίας, ο Μοράλες. Πήρε το αεροπλάνο από τη Μόσχα ο Μοράλες και άρχισαν να του κλείνουν τον εναέριο χώρο διάφορες χώρες με εντολή των ΗΠΑ και τον κατέβασαν στη Βιέννη διότι υποπτεύονταν ότι μέσα στ αεροπλάνο του κρυβόταν ο Σνοουντεν. …Η επιχείρηση είναι απαράδεκτη αλλά όλος αυτός ο θόρυβος ξεκινάει από τους πρώτους διδάξαντες σε αυτές επιχειρήσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί σε αυτά τα πράγματα, δεν πρέπει να οξύνουμε το κλίμα μέσα στην Ευρώπη και τη διαίρεση της Ευρώπης. Δεν πρέπει να επαναφέρουμε τον ψυχρό πόλεμο και μάλιστα σε χειρότερη ίσως μορφή τώρα, αυτά όλα είναι απαράδεκτα. Εγώ δεν συμφωνώ γενικά με τις κυρώσεις, οι κυρώσεις δεν προσφέρουν τίποτα και μάλιστα οι κυρώσεις στρέφονται όχι εναντίον αυτών οι οποίοι υποτίθεται διαπράττουν αδικήματα ή εγκλήματα αλλά την πληρώνουνε λαοί», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Τώρα αυτή τη στιγμή αναστατώνεται όλος ο ευρωπαϊκός αεροπορικός χώρος. Η αναστάτωση είναι τρομερή που γίνεται με τον αποκλεισμό και της Λευκορωσίας αλλά και τον αποκλεισμό του εναερίου χώρου της. Η διεθνής κοινότητα έχει πολλούς τρόπους να πιέσει πολιτικά και να ζητήσει αμερόληπτη αντικειμενική διερεύνηση της δραστηριότητας για την οποία κατηγορείται ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Υπάρχουν πολιτικά μέσα να γίνει η πίεση. Νομίζετε ότι θα κάμψει τη Λευκορωσία αυτό το μέτρο; Εγώ δεν το βλέπω απλώς θα οξύνει το κλίμα, την αντιπαράθεση και τη διαίρεση και δεν ξέρω αν θα έχει θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν έξι χρόνια μετά αισθάνεται πιο κοντά στην ΕΕ ή στην Ρωσία, απάντησε: «Αυτά είναι διλήμματα τα οποία δεν έχουν σχέση με μια χώρα που θέλει να εφαρμόσει μια πολιτική η οποία να υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον. Εγώ προσπαθώ για τα εθνικά συμφέροντα… Η χώρα μας πρέπει πρώτα από όλα και να κοιτάζει το εθνικό της συμφέρον, τα νόμιμα εθνικά της συμφέροντα και πως θα τα υπηρετήσει. Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι μέλος της ΕΕ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εχθρικές ή αντίπαλες σχέσεις με τη Ρωσία».

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας είχε αποφασίσει να κάνει την κωλοτούμπα μετά το δημοψήφισμα ή την είχε προαποφασισμένη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε: «Προφανώς κινείτο σε μια λογική κωλοτούμπας και κινείτο σχεδόν από την ανάληψη της διακυβέρνησης με πρώτο σταθμό τότε, όπως είχαμε καταγγείλει δημόσια, την συμφωνία που έγινε στις 20 Φλεβάρη».

Αναφορικά με την έκδοση του βιβλίου του, δήλωσε ότι βιβλίο θα βγει τον Οκτώβριο και ο τίτλος του θα είναι ηχηρός. «Νομίζω αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ‘’η μεγάλη προδοσία’’», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θέλει να παραμείνουμε στο ευρώ ή να γυρίσουμε στη δραχμή, ανέφερε: «Πρέπει να εξηγήσει κανείς αν η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει μέσα στο ευρώ. 20 χρόνια μέσα στο ευρώ η Ελλάδα έχει μικρότερο ΑΕΠ από τότε που μπήκε. Δηλαδή είχαμε αρνητική ανάπτυξη στα 20 χρόνια άρα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πάει στο εθνικό της νόμισμα και αυτό είναι ένας ρεαλιστικός στόχος ο οποίος μπορεί να έχει και βιώσιμη πολιτική για τη χώρα. Μπορεί τα πρώτα χρόνια να είναι δύσκολα αλλά η χώρα θα απογειωθεί και αν είχαν εφαρμοστεί αυτά που είχα πει το 2015 για το ευρώ και για τις σχέσεις με τη Ρωσία τότε θα ήταν άλλη η κατάσταση της χώρας και άλλα τα δεδομένα σε ολόκληρη την περιοχή».