Διαψεύδουν τις πληροφορίες για κινητικότητα από την τουρκική πλευρά στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο, κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ σημείωσε: «Είχαμε και εμείς χτες το βράδυ την πληροφορία για κινητικότητα. Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο» κάνοντας λόγο για μια μικρή αυθόρμητη κινητικότητα, όπως κι άλλες φορές στο παρελθόν. Οι δυνάμεις που είναι στα σύνορα είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε ενέργειες για την άμυνα των συνόρων μας, τόνισε. Η πολύ ισχυρή αποτρεπτική λογική και δυνατότητα στη θάλασσα και η πανδημία συντέλεσαν στον μικρότερο αριθμό μεταναστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα ξεκίνησαν από δηλώσεις του προέδρου των Συνοριοφυλάκων «για ροή μεταναστών σε γκρουπ που όμως είναι διαχειρίσιμη», λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες για μετακινήσεις μεταναστών με λεωφορεία στην Αδριανούπολη.

«Προσπαθούν να περάσουν και με βάρκες το ποτάμι. Συγκεντρώνονται όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν ανησυχία. Υπάρχει κινητικότητα, είμαστε σε ετοιμότητα» είπε συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Χαρέλας εκτιμώντας ότι «θέλουν να τεστάρουν τα αντανακλαστικά μας».
Αξίζει να σημειωθεί πως στην όποια ένταση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα με φόντο την τουρκική προκλητικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας πως «η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο» έπειτα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα τροφοδοτήσει την ένταση. «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μια αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία».