Οι νέοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι άτρωτοι

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, άκουσε με προσοχή τους επιστήμονες, οι οποίοι είναι προβληματισμένοι με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με την κυβέρνηση να καλείται τώρα να λάβει αποφάσεις, τόσο για την παροχή κινήτρων για τους εμβολιασμούς όσο και για μέτρα, που δεν θα περιλαμβάνουν κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά θα μπορούσαν να προλάβουν το πισωγύρισμα σχετικά με την πανδημία.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρόταση του απερχόμενου υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος εισηγήθηκε κατά τη σύσκεψη την επαναφορά του SafePass σε ανοικτούς χώρους συγχρωτισμού (χώροι εστίασης, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, clubs, κτλ) ακριβώς με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους εσωτερικούς χώρους.

Πρόθεση της Κυπριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφόρηση, δεν είναι να επαναφέρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα που να οδηγήσουν ξανά σε κλείσιμο της οικονομίας, αλλά μέσα από στοχευμένες ενέργειες, να διασφαλίσει ότι η κοινωνικοποίηση των πολιτών θα γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και προστασία τόσο για τους ίδιους  όσο και για τις επιχειρήσεις.

Στη σύσκεψη υπό τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρίστατο πέραν από τον απερχόμενο υπουργό Υγείας και ο νέος, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την Παρασκευή Επίσης οι Υπουργοί Μεταφορών, Οικονομικών, και η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι νέοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι άτρωτοι

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, μετά τη σύσκεψη που είχε με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για τον κοροναϊό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει το θέμα της αύξησης των κρουσμάτων και ερωτηθείς τι θα αποφασιστεί περαιτέρω, είπε ότι «βεβαίως δεν είναι εδώ που θα αποφασιστεί κατά τη σημερινή συνεδρία με τους επιστήμονες. Οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού εξετάσει μια διϋπουργική επιτροπή τα κίνητρα και τα αντικίνητρα που πρέπει να δοθούν.

Η διαπίστωση είναι μια. Ότι υπάρχει μια έξαρση και ιδιαίτερα ο κίνδυνος προέρχεται από τη μετάλλαξη Δέλτα του ιού.

Αυτό το οποίο απαιτείται, και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι ανεξαίρετα, είναι ο εμβολιασμός. Οι νέοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι άτρωτοι. Μαγκιά δεν είναι να μην εμβολιάζεσαι, μαγκιά είναι να εμβολιάζεσαι και να προστατεύεσαι.

Δεν μπορεί το 70% κάτω των 40 χρόνων να είναι ανεμβολίαστοι. Δεν επιτρέπεται να αγνοούν ότι 9 στους 10 που εισάγονται στα νοσηλευτήρια είναι ανεμβολίαστοι. Είναι μια εκ των ων ουκ άνευ πράξη που οφείλουν να λάβουν όλοι υπόψη και απευθύνομαι και προς επαγγελματίες είτε της βιομηχανίας σίτισης είτε της ξενοδοχειακής ή της νοσηλευτικής. Γενικότερα, οφείλει ο καθένας να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες απέναντι στους συμπολίτες του.

Δεν είναι διατεθειμένο το κράτος να προχωρήσει σε νέα μέτρα που θα αποστερήσουν την ελευθερία. Αρκετές θυσίες υπέστη ο κόσμος, αρκετές οικονομικές θυσίες έχουν υποστεί πολλοί. Όμως, αν θέλουμε να προστατεύσουμε και την υγεία που είναι το πρώτιστο, και την οικονομία που είναι συνακόλουθο θα πρέπει επιτέλους όλοι μα όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι καθήκον πατριωτικό ο εμβολισμός και η διαφώτιση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει το δικαίωμα για μη εμβολιασμό, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε «το δικαίωμα είναι δεδομένο, όμως, πρέπει να καταλάβετε».

Σε ερώτηση αν υπάρχει η σκέψη να φέρουν ειδικό βραχιολάκι οι μη εμβολιασμένοι, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε «θα το σκεφτούμε».

Τέλος, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα εντατικοποίησης των ελέγχων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «όλα θα ληφθούν υπόψη και όλα θα εφαρμοστούν».

Πηγή: parapolitika.gr