Σπείρα που αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες υπέκλεψε ποσό άνω των 12 εκατ. ευρώ από συνολικά 50 τράπεζες στις ΗΠΑ. Η εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε μετά από διακρατική επιχείρηση που συντόνισαν η Europol, η ισπανική αστυνομία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και οι αστυνομικές Αρχές της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Δανίας.

Οι ταυτόχρονες επιχειρήσεις ξεκίνησαν στις 6 Οκτωβρίου 2020 και από τότε έχουν συλληφθεί 105 άτομα, κατόπιν εφόδου σε 88 κατοικίες. Παράλληλα, οι Αρχές κατάσχεσαν 87 τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς και 14 πολυτελή οχήματα. Σύμφωνα με τη Europol, θύματα της συγκεκριμένης ομάδας έπεσαν περισσότερες από 50 αμερικανικές τράπεζες, χάνοντας πάνω από 12 εκατ. ευρώ. Τα μέλη της οργάνωσης, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες-κελύφη (shell companies) στις ΗΠΑ και άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο όνομα των συγκεκριμένων εταιρειών. Για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των τραπεζικών στελεχών, μάλιστα, μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, ζητούσαν από τις αμερικανικές τράπεζες να δώσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες-κελύφη, τα οποία οι ίδιοι μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη. Η εν λόγω επιχειρησιακή ομάδα αποτελείται από ειδικούς αξιωματικούς από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι εργάζονται από το ίδιο γραφείο για τη διεξαγωγή ερευνών σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time

Πηγή: parapolitika.gr