Την επομένη της κοινής ανακοίνωσης των προέδρων τους

Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας
, Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβ Λεντριάν, στη Νέα Υόρκη, την επομένη της κοινής ανακοίνωσης των προέδρων τους, με στόχο τον τερματισμό της κρίσης στη σχέση του Παρισιού και της Ουάσινγκτον, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο άνδρες είχαν χθες μια «καλή συζήτηση» στο περιθώριο της συνεδρίασης των κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και «αναμένουμε ότι θα έχουν εκ νέου μια σύντομη συνάντηση, διμερώς» σήμερα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα, το Παρίσι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει διμερή σύμβαση αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και επιλέγοντας να αποκτήσει αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων αντ’ αυτών.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, που ενημέρωσε δημοσιογράφους μετά τη δημοσιοποίηση κοινής ανακοίνωσης των προέδρων των δύο κρατών, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι οι ΗΠΑ «καλωσορίζουν» τη «βαθιά δέσμευση» της Γαλλίας «στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού».

Πηγή: parapolitika.gr