Η Αβάνα έχει ήδη αρχίσει την 3η φάση των κλινικών δοκιμών του Soberana 02

Την έναρξη της Φάσης 3 της κλινικής δοκιμής του δεύτερου υποψηφίου εμβολίου για τον νέο κοροναϊό
, ενέκριναν χθες οι εποπτικές αρχές της Κούβας.

Το νησί της Καραϊβικής, που έχει μακρά εμπειρία στην ανάπτυξη και στην εξαγωγή εμβολίων, συγκαταλέγεται στα λιγοστά πλέον κράτη της περιφέρειας όπου δεν έχει αρχίσει ακόμα εκστρατεία ανοσοποίησης για τον νέο κοροναϊό, καθώς η κυβέρνηση βασίζεται στα δικά της υποψήφια εμβόλια.

Αυτόν τον μήνα, η Αβάνα άρχισε την 3η φάση των κλινικών δοκιμών του πιο προχωρημένου πειραματικού εμβολίου, που έχει βαπτιστεί Soberana 02 («εθνική κυριαρχία 02»), αντανακλώντας την αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας για την αυτάρκεια της χώρας στο πεδίο της υγείας, παρά το εμπάργκο των ΗΠΑ, που επιβάλλεται εδώ και δεκαετίες.

Χθες Πέμπτη, ο εποπτικός φορέας της Κούβας έδωσε το «πράσινο φως» για να αρχίσει η 3η φάση των κλινικών δοκιμών και του εμβολίου Abdala, όνομα που παραπέμπει σ’ ένα ποίημα που έγραψε τον 19ο αιώνα ο ήρωας της ανεξαρτησίας της Κούβας, ο Χοσέ Μαρτί.
Όπως και το Soberana 02, το Abdala στοχεύει την πρωτεΐνη-ακίδα του νέου κοροναϊού.

Οι αρχές σκοπεύουν να στρατολογήσουν περίπου 48.000 εθελοντές μεταξύ 19 και 80 ετών σε ανατολικές επαρχίες της Κούβας για την τυχαιοποιημένη δοκιμή του εμβολίου, που χορηγείται σε τρεις δόσεις, από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία για τις κλινικές δοκιμές.

Η μελέτη θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και οι πρώτες επιστημονικές δημοσιεύσεις αναμένονται τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ λέει πως σκοπεύει να ανοσοποιήσει όλο τον πληθυσμό μέσα στη χρονιά. Επικριτές της όμως αντιτείνουν ότι η ανάπτυξη εμβολίων ενέχει μεγάλο βαθμό ρίσκου και ότι θα όφειλε να έχει αγοράσει ήδη εγκεκριμένα σε άλλα κράτη, ιδίως για να προστατεύσει τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αντί να περιμένει τα αποτελέσματα των δοκιμών των κουβανικών υποψήφιων εμβολίων.

Η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη τους τελευταίους μήνες με το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας από πέρυσι, κάτι που αποδίδεται στο άνοιγμα των συνόρων της στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Η νήσος των 11 εκατ. κατοίκων καταγράφει από 600 ως 1.000 μολύνσεις την ημέρα, αριθμούς πολύ πιο υψηλούς από τους μονοψήφιους που ανακοίνωνε για μεγάλο μέρος του 2020.
Πάντως ο απολογισμός της πανδημίας (384 νεκροί εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 64.414 κρουσμάτων του SARS-CoV-2) παραμένουν πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά κεφαλή.

Πηγή: parapolitika.gr