«Η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται αμέσως μετά την αίτηση» δηλώνει στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι ο χαρακτηριστικός πυλώνας της στρατηγικής της κυβέρνησης στην πανδημία είναι «πρώτα ο άνθρωπος»

Στα μέσα Απριλίου θα ξεκινήσει να καταβάλλεται η «εθνική σύνταξη», που θα παίρνουν δηλαδή προσωρινά όλοι όσοι κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι να βγει η σύνταξή τους. Αυτό αποκαλύπτει στην εφημερίδα Παραπολιτικά ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τονίζει ότι στην επόμενη ημέρα της πανδημίας – και των κυβερνητικών μέτρων στήριξης – θα χρησιμοποιήσει δύο «εργαλεία» για να μην ανέβει η ανεργία: Τις επιδοτούμενες πολιτικές απασχόλησης και τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης.

Η ζωή µας το τε λευταίο διάστηµα έχει γίνει ένα είδος «ακορντεόν», µε µέτρα που πότε αυστηροποιούνται και πότε χαλαρώνουν. Υπήρχε, κατά τη γνώµη σας, άλλος τρόπος περιορισµού της πανδηµίας; Είναι αποτελεσµατικός αυτός που ακολουθείται;

∆εν χρειάζεται παρά να ρίξει κανείς µια µατιά στο τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσµο και θα διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των χωρών ακολουθούν την ίδια πάνω-κάτω προσέγγιση µε εµάς. Βάζουν, δηλαδή, σε προτεραιότητα την προστασία της δηµόσιας υγείας και κάνουν παράλληλα ό,τι είναι δυνατό για τη στήριξη των πολιτών και της οικονοµίας. Στην Ελλάδα, µάλιστα, η διαχείριση της πανδηµίας έχει οδηγήσει σε συγκριτικά µικρότερες επιπτώσεις σε σχέση µε πολλές άλλες χώρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού. Η αρχή «Πρώτα ο άνθρωπος» είναι βασικός πυλώνας αυτής της στρατηγικής. Πρώτιστα για λόγους αυτονόητα αξιακούς. Αλλά και για λόγους οικονοµικούς. ∆ιότι όσο πιο αποτελεσµατικά ελέγξουµε την κατάσταση υγειονοµικά, τόσο γρηγορότερα θα επιστρέψουµε και στην οικονοµική οµαλότητα. ∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι αντιµετωπίζουµε µια πολύ µεγάλη πρόκληση. Η ισορροπηµένη, όµως, ιεράρχηση µεταξύ δηµόσιας υγείας και οικονοµίας είναι ο συντοµότερος δρόµος διεκδίκησης της ελευθερίας. Συνεχίζουµε, λοιπόν, αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Σας κατηγόρησαν ότι θα κόψετε επιδόµατα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Αν δεν ψεύδονται συνειδητά, τότε µιλούν σαν να ζουν σε άλλη χώρα! Μόλις την Τετάρτη ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση νέες ενισχύσεις. Στον δικό µας τοµέα αυτό µεταφράζεται σε 15 µέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας, όπως οι άδειες ειδικού σκοπού, η διατήρηση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, η εντατικοποίηση των ελέγχων του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας, οι αποζηµιώσεις ειδικού σκοπού για τον τουρισµό – επισιτισµό, η επέκταση των αναστολών συµβάσεων εργασίας και του προγράµµατος Συν-Εργασία και η επέκταση των επιδοµάτων ανεργίας που λήγουν! Αυτή η κυβέρνηση έχει, άλλωστε, δώσει δείγµατα γραφής καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδηµίας. Η στήριξη που έχει παρασχεθεί ξεπερνά ως ποσοστό του ΑΕΠ τον µέσο όρο της Ε.Ε. Ενώ µόνο από το υπουργείο Εργασίας έχουν δοθεί για τη στήριξη εργαζοµένων και ανέργων 3,5 δισ. ευρώ! Θα πρότεινα, λοιπόν, σε όσους τα λένε αυτά να είναι πιο προσεκτικοί, διότι εκτίθενται.

Επειδή µε τις στατιστικές σχεδόν πάντα είχαµε κάποιο µικρό ή µεγάλο πρόβληµα στη χώρα, πόσες είναι σήµερα οι εκκρεµείς κύριες συντάξεις, πόσες οι εκκρεµείς επικουρικές και σε πόσα χρόνια φιλοδοξείτε να µηδενιστούν;

Οι εκκρεµείς κύριες συντάξεις είναι γύρω στις 155.000. Σε λίγο χαµηλότερα επίπεδα είναι ο αριθµός των εκκρεµών επικουρικών. Και, τέλος, εκκρεµούν και µερικές δεκάδες χιλιάδες «παράλληλες συντάξεις», οι συντάξεις δηλαδή όσων είναι ασφαλισµένοι σε πάνω από ένα Ταµεία. Αντιλαµβάνεστε, λοιπόν, ότι απαιτείται µια πολύ µεγάλη προσπάθεια. Το 2020 οι συντάξεις που απονεµήθηκαν ήταν 31% περισσότερες απ’ ό,τι το 2019. Πριν από την τοποθέτησή µου στο υπουργείο είχαν ληφθεί επίσης µια σειρά µέτρων (µπόνους σε υπαλλήλους κ.λπ.).

Η στήριξη που έχει παρασχεθεί ξεπερνά ως ποσοστό του ΑΕΠ τον μέσο όρο της Ε.Ε. Μόνο από το υπ. Εργασίας έχουν δοθεί για εργαζομένους – άνεργους 3,5 δισ. ευρώ

Οµως πρέπει να επιταχύνουµε. Για αυτό έχουµε ήδη ανακοινώσει 10 µέτρα. Είναι: Η Οµάδα Εργου, µε επικεφαλής πρότζεκτ µάνατζερ, η οποία θα βοηθήσει σε στενή συνεργασία µε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ στην πολυεπίπεδη αντιµετώπιση του ζητήµατος. Η χορήγηση «εθνικών συντάξεων», και µάλιστα αναδροµικά, ως µέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων που περιµένουν τη σύνταξή τους και δεν λαµβάνουν τίποτα. Η διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τοµέα -το λεγόµενο outsourcing- στην προσπάθεια. Η απλούστευση της διαδικασίας απονοµής συντάξεων. Η υποβολή τους µε ηλεκτρονικό τρόπο. Η προτεραιότητα σε συνταξιοδοτικά αιτήµατα που κατατέθηκαν προ του 2018. Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ. Η αξιοποίηση περισσότερων εκ των υπαλλήλων του. Το ειδικό σχέδιο επιτάχυνσης της απονοµής συντάξεων στα πλέον προβληµατικά Ταµεία που συνενώθηκαν στον ΕΦΚΑ. Και η σταδιακή σύνδεση της έκδοσης των κύριων µε τις επικουρικές συντάξεις. Ηδη υπάρχει πρόοδος. ∆εν θέλω να πω ακόµα µεγάλα λόγια, αλλά η επιτάχυνση της απονοµής συντάξεων αποτελεί τη Νο 1 προτεραιότητά µας.

Πότε θα ξεκινήσει η πληρωµή των «εθνικών συντάξεων» σε όσους έχουν υποβάλει αίτηµα συνταξιοδότησης και σε πόσο διάστηµα από την υποβολή θα ενεργοποιείται;

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ µού έχει πει ότι οι πληρωµές θα ξεκινήσουν σε περίπου δύο µήνες. Εγώ σας λέω προσθέστε και µερικές µέρες σε αυτό το χρονοδιάγραµµα. Γίνεται το καλύτερο δυνατό. Στόχος µας είναι, από τη στιγµή που το σύστηµα µπει µπροστά, το ισοδύναµο της «εθνικής σύνταξης» να δίνεται αµέσως µετά την αίτηση συνταξιοδότησης από τον δικαιούχο και µέχρι, φυσικά, την έκδοση της προσωρινής ή οριστικής σύνταξης.

Επειτα από τρία µνηµόνια και τόσες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι πολίτες ακούν για νέα µεταρρύθµιση και αγωνιούν. Τι θα αλλάξει στο Ασφαλιστικό και ποιους θα αφορά;

Μόλις πέρυσι ψηφίστηκε ο Νόµος 4670 για το Ασφαλιστικό, διορθώνοντας αδικίες του προηγούµενου νόµου του ΣΥΡΙΖΑ και αποστολή δική µας είναι η εφαρµογή του. Η µεταρρύθµιση των επικουρικών συντάξεων αφορά ουσιαστικά τη δηµιουργία «ατοµικών κουµπαράδων» για τους νέους ασφαλισµένους, στο πλαίσιο ενός δηµόσιου φορέα. Πρόκειται για µια προσαρµογή ευρωπαϊκού πνεύµατος, η οποία απαντά στις δηµογραφικές προκλήσεις και εισάγει τις έννοιες της προσωπικής αποταµίευσης και της µακροπρόθεσµης επένδυσης.

Προτεραιότητά μου η επαφή του πολίτη με το υπουργείο και τις υπηρεσίες του και η γρήγορη εξυπηρέτησή του. Είναι ιδιαίτερα ουσιώδης μεταρρύθμιση

Η οποία, χωρίς να επηρεάζει τους παλαιούς ασφαλισµένους, δίνει στους νέους µεγαλύτερο έλεγχο του ύψους των συντάξεών τους! Η µεταρρύθµιση αυτή µαζί µε την καταβολή των εκκρεµών συντάξεων είναι οι δύο µεγάλες προτεραιότητές µας. Παρεµβάσεις στο Ασφαλιστικό έχουν γίνει όλα τα προηγούµενα χρόνια. ∆εν υπάρχουν, λοιπόν, στην ατζέντα µας παρεµβάσεις για αλλαγή των ορίων ηλικίας κ.ο.κ. Ας σταµατήσουν οι σχετικές συζητήσεις!

Ποιο είναι το σχέδιό σας ώστε να µην εκτοξευθεί η ανεργία µετά το ουσιαστικό πέρας της πανδηµίας και την άρση των µέτρων στήριξης;

Η προετοιµασία για την οµαλή «αποσωλήνωση» της οικονοµίας από τα µέτρα είναι βασική φροντίδα µας. Για αυτόν τον λόγο, έχω αναθέσει στον υφυπουργό κ. Τσακλόγλου -που έχει διατελέσει και επικεφαλής του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων- την προετοιµασία µελέτης για την επόµενη µέρα της αγοράς εργασίας. Η στρατηγική µας εδράζεται σε δύο άξονες: τις επιδοτούµενες πολιτικές απασχόλησης και τα προγράµµατα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Θα προχωρήσουµε γρήγορα, αξιοποιώντας φυσικά τους σηµαντικούς πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταµείου Ανάκαµψης. Για τα προγράµµατα κατάρτισης ειδικότερα στοχεύουµε σε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θα είναι αποτελεσµατικότερο, θα βασίζεται στη διαφάνεια και την αξιολόγηση της δουλειάς των κέντρων κατάρτισης, θα δίνει έµφαση στις ψηφιακές δεξιότητες και στην πιστοποίηση υψηλού επιπέδου για εργαζοµένους και ανέργους.

Τι θα προσθέτατε στον κατάλογο των προκλήσεων που αντιµετωπίζετε;

Την επαφή του πολίτη µε το υπουργείο και τις υπηρεσίες του. Μπορεί να µη φαντάζει σαν µια «µεγάλη µεταρρύθµιση». Είναι, όµως, ιδιαίτερα ουσιώδης. Το υπουργείο κατακλύζεται καθηµερινά από αιτήµατα πολιτών που προσπαθούν να βγάλουν άκρη µε θέµατα που τους απασχολούν. Αλλά ο µηχανισµός -και αυτό είναι ένα σύνηθες και παλιό πρόβληµα της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης- ανταποκρίνεται µε καθυστέρηση ή και καθόλου. Θέλω να αλλάξω αυτή την κατάσταση. Ετσι ώστε ο εργαζόµενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο ανάπηρος να νιώθει ότι η Πολιτεία τον αντιµετωπίζει ως πολίτη και όχι ως υπήκοο. Για αυτόν τον λόγο έχω δώσει εντολή για προσπάθεια σε 3 επίπεδα: Αναβάθµιση των ιστοσελίδων του υπουργείου και των οργανισµών. Τηλεφωνικά κέντρα που θα εξυπηρετούν τον πολίτη γρήγορα. Και άµεση, ανθρώπινη επαφή µε τους πολίτες, είτε ψηφιακά είτε µέσω ΚΕΠ. Είναι στις προσωπικές µου προτεραιότητες.

*** Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου