Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Διπλό μήνυμα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στον κορωνοϊό με την έκδοση ευρωομολόγου και σεβασμό του Κράτους Δικαίου έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μέσω τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε σήμερα το πρωί.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού υπογράμμισε την ως τώρα δυναμική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι είναι αναγκαία και ουσιώδης η επίδειξη ενότητας, αλληλεγγύης και περαιτέρω συντονισμένης δράσης, προκειμένου να επιτευχθεί ο συλλογικός στόχος για μέγιστη προστασία της υγείας των πολιτών, οικονομική υποστήριξή τους και διατήρηση της ενιαίας αγοράς. Αφού αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα οικονομικών επιλογών (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός 2021-27), επισήμανε την ανάγκη να εκφράσει η Ε.Ε με κάθε δυνατό τρόπο την πολιτική της βούληση για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομικών. Υπενθύμισε δε τη σχετική πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού και των άλλων οκτώ αρχηγών κρατών για την έκδοση ευρωομολόγου, λέγοντας ότι «η ασύμμετρη αυτή κρίση πλήττει όλα τα κράτη-μέλη».

Στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν επίσης οι προκλήσεις που θέτει η πανδημία για αρχές που βρίσκονται στον πυρήνα της Ένωσης, όπως η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επέμεινε στην αναγκαιότητα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να περιφρουρήσει τις ύψιστες αυτές αξίες, χωρίς εκπτώσεις. Τέλος, επισήμανε ότι θα πρέπει η Ένωση να παρακολουθεί στενά τα μέτρα που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, διατηρώντας ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με όλες τις χώρες.

Πηγή: parapolitika.gr