Τον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια, περιέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα .

Σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε πως η λειτουργία ξεκινά την επόμενη βδομάδα με τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία. Αυτές οι διαδικασίες όμως θα γίνονται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων.

-Στις 27 Απριλίου ξεκινά η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων (έμμισθων και άμισθων) με προφανή στόχο την δυνατότητα να λάβουν τα δάνεια επανεκκίνησης επιχειρήσεις και ιδιώτες.

-Όπως είπε η δεύτερη φάση που θα αφορά πιθανότατα τις διαδικασίες, ειδικές και τακτικές, με δήλωση, χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων.

Ο Υπουργός διευκρίνισε μάλιστα πως το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών θα εκπονείται σε συνεργασία με την ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και θα δημοσιοποιείται εγκαίρως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα των δικηγορικών συλλόγων για αναστολή της υποχρεωτικής υπαγωγής υποθέσεων στη διαμεσολάβηση, διευκρίνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε παράταση της σχετικής προθεσμίας θα αφορά ενδεχομένως μόνο μερικές ημέρες και θα έχει αμιγώς προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις γραμματείες των δικαστηρίων.

Ο Υπουργός ενημέρωσε παράλληλα για τις δράσεις του Υπουργείου στο πεδίο της ψηφιακής δικαιοσύνης και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κινούνται με γοργούς ρυθμούς για την ένταξη πιστοποιητικών των δικαστικών υπηρεσιών στη διαδικτυακή πλατφόρμα gov.gr.

Ενημέρωσε δε για την πορεία υλοποίησης του έργου διάθεσης ηλεκτρονικών υπογραφών στους δικηγόρους.

Αναφορικά με την επέκταση του δικαστικού έτους, ο Υπουργός σημείωσε πως πρόκειται για “κυβερνητική απόφαση” για την αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης, που προκύπτει από τον αυξημένο όγκο που προκάλεσε η αναστολή των δικαστικών εργασιών.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα