Δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι από τις φυλακές σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, μετά τον νόμο που ψήφισε το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση που ελήφθη σχετίζεται με την εξάπλωση της πανδημία του νέου κορωνοϊού και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τον νόμο για την απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων από τα τουρκικά σωφρονιστικά ιδρύματα ψήφισαν 279 βουλευτές, έναντι 51 που ψήφισαν κατά.

Ο νέος νόμος αφορά τουλάχιστον 45.000 κρατούμενους για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο νόμος, οι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν με δικαστική εντολή έως το τέλος Μαΐου, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης του μέτρου τουλάχιστον δύο φορές, από δύο μήνες κάθε φορά.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας επιβεβαίωσε τον εντοπισμό τουλάχιστον 17 ασθενών από κορωνοϊό στις τουρκικές φυλακές, ενώ τρεις κρατούμενοι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας. Τα νούμερα των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερα ανάμεσα στους φύλακες, καθώς έχουν διαγνωστεί ήδη 79 με τον νέο κορωνοϊό.

Στις τουρκικές φυλακές κρατούνται πάνω από 300.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στο πραξικόπημα του 2016 εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: parapolitika.gr