Την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ηλία Μόσιαλου προκειμένου να αγοραστεί η πατέντα του εμβολίου από την ΕΕ ώστε να επωφεληθούν άμεσα όλες οι χώρες και να θωρακιστεί ο πληθυσμός από την επιδημία του κοροναϊού, αναδημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, με αποτέλεσμα η είδηση να αναπαράγεται σε όλα τα δημοσιογραφικά πρακτορεία του κόσμου.

 Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου με αναφορά στην πρόταση  της Ελλάδας μια πρόταση που υπέβαλε δημοσίως ο Ηλίας Μόσιαλος και έκανε αποδεκτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Η πρόταση του καθηγητή πολιτικής της Υγείας του LSE και εκπροσώπου της Ελλάδας με τους διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό, την οποία υιοθέτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι η εξής: Η Ελλάδα έχει προτείνει στα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν από κοινού δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για εμβόλια κατά του COVID-19 και ταχεία δοκιμές υπό εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι, εάν είναι αποτελεσματικά, θα διανεμηθούν γρήγορα σε όσους έχουν ανάγκη σε ολόκληρο το μπλοκ των χωρών της Ευρώπης.

 Το Reuters επικαλείται άρθρο που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), με το οποίο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η εξεύρεση λύσης για την ταχεία διανομή εμβολίων, όταν είναι διαθέσιμες, είναι δύσκολη αλλά και επείγουσα.

Τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά της COVID-19 βρίσκονται υπό ανάπτυξη, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις, δήλωσε στο FAZ. “Ιδανικά, μόλις αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά πρέπει να διανέμονται όσο το δυνατόν ταχύτερα και κατά το δυνατόν και με λογικό κόστος”, ανέφερε, ο κ. Μητσοτάκης.

 Η αγορά τέτοιων δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας θα δώσει κίνητρα στις παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη και θα εξασφαλίσει ότι τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων θα δαπανηθούν με λογικό τρόπο.

Η πρόταση υποβλήθηκε πρόσφατα από τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή της πολιτικής υγείας στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου, ο οποίος διορίστηκε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις διεθνείς συνομιλίες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Το κόστος για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα μπορούσε να διανεμηθεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δήλωσε ο Μόσιαλος στο Reuters, προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελούσε μια εφάπαξ λύση που χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως μια πανδημία και ότι δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας ιατρικής τεχνολογίας.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα