Η αντίδραση των κινεζικών Αρχών

Το ενδεχόμενο να μην καταφέρουμε ποτέ να εντοπίσουμε την προέλευση του κοροναϊού
, υποστηρίζουν πηγές από το εσωτερικό των αμερικανικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί κατέληξαν πως είναι μάλλον απίθανο ο ιός να παρασκευάστηκε στο εργαστήριο με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο. Ειδικότερα όπως διευκρινίζει το γραφείο της Αμερικανικής Διεύθυνσης Εθνικών Υπηρεσιών στην ανανεωμένη αναφορά για την προέλευση του ιού, τόσο η μετάδοση του κοροναϊού από κάποιο ζώο, όσο και η διαφυγή του από εργαστήριο είναι πιθανές εκδοχές του τρόπου με τον οποίο ξεκίνησε η πανδημία.

Τα δεδομένα δεν επαρκούν για το τελικό συμπέρασμα

Ωστόσο, οι Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες υποστηρίζουν πως δεν διαθέτουν επαρκή δεδομένα προκειμένου να καταλήξουν σε ένα τελικό συμπέρασμα.

Τα ευρήματα της επικαιροποιημένης έκθεσης, δημοσιεύτηκαν σε μια αποχαρακτηρισμένη αναφορά που αποτελεί ανανέωση μιας επιθεώρησης που ζήτησε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος τον περασμένο Αύγουστο.

Ποιες είναι οι δύο βασικές θεωρίες

Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ παραμένουν διχασμένοι αναφορικά με την προέλευση του ιού. Τέσσερις εξ αυτών υποστήριξαν με «σχετική βεβαιότητα» πως αυτός μεταδόθηκε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο.

Ωστόσο ένας πράκτορας υποστηρίζει πως ο πρώτος άνθρωπος που μολύνθηκε με τον νέο κοροναϊό, εκτέθηκε κατά πάσα πιθανότητα έπειτα από ατύχημα σε εργαστήριο, το οποίο ενδεχομένως να περιελάμβανε πειράματα ή επαφή με ζώα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

Στην ίδια αναφορά σημειώνεται πως οι κινεζικές αρχές δεν γνώριζαν την ύπαρξη του ιού πριν την έξαρσή του στην κοινότητα στα τέλη του 2019. Παρόλα αυτά, η Κίνα εξακολουθεί να προβάλει ενστάσεις αναφορικά με νέα, διεθνή διερεύνηση και αρνείται να παρέχει παραπάνω πληροφορίες.

Η αντίδραση των κινεζικών Αρχών 

Σε ό, τι αφορά τις κινεζικές αρχές η προέλευση του κοροναϊού πρέπει να αναζητηθεί στην αγορά θαλασσινών της Ουχάν, υποστηρίζοντας έτσι την επιστημονική θεωρία πως ο νέος ιός πέρασε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο.

«Υποστηρίζουμε τις επιστημονικές προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσης και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενεργοί προς αυτή την κατεύθυνση. Τούτου δοθέντος, αντιτιθέμεθα σθεναρά στις προσπάθειες πολιτικοποίησης του θέματος» σημείωσε η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, αντιδρώντας στην αναφορά.

Πηγή: parapolitika.gr