«Θα είναι σαν πανηγύρι, αλλά αργεί», η μεταπανδημική φάση

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας
, το διαφαινόμενο τέλος, αλλά και τα «αποτυπώματα» που αφήνει ο ιός στο σώμα μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Yale, Νικόλας Χρηστάκης.

Ο καθηγητής χωρίζει την πανδημία σε 3 φάσεις:

  • 1. Την αρχή της πανδημίας, που είναι η φάση του επιδημιολογικού συναγερμού.
  • 2. Τη δεύτερη φάση που ζούμε τις «βαριές» συνέπειες της πρώτης φάσης.
  • 3. Και τη μεταπανδημική φάση.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για τη φάση που βρίσκεται η ανθρωπότητα πλέον σε σχέση με την πανδημία, ο ίδιος δήλωσε ότι «Κατά τη γνώμη μου, δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής» αναφέρει ο κ. Χρηστάκης στον ΣΚΑΙ.

Πολύ επικίνδυνη η πρώτη φάση

Ακόμη βρισκόμαστε (βάσει του πρότερου διαχωρισμού) στην πρώτη φάση, η οποία ακόμη κι αν τελειώνει, παραμένει αρκετά επικίνδυνη. Όπως τονίζει ο καθηγητής, η πρώτη φάση που ζούμε τώρα θα συνεχιστεί μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού.

Αναφορικά με τη γενική ανοσία, ο ίδιος θεωρεί ικανοποιητικό ποσοστό το 83% του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστεί η να έχει νοσήσει.

«Αποδεικνύεται για πολλούς λόγους, πως είναι ασφαλέστερο να ξεπεραστεί το ποσοστό εμβολιασμού. Έτσι νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 85%, ενώ με το αρχικό στέλεχος, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85% ή το 90% του πληθυσμού, είτε να εμβολιάσουμε είτε να μολυνθεί» υπογράμμισε.

Η δεύτερη φάση «ανασυγκρότησης»

Μεταξύ του 2022 και του 2024 εκτιμά ο κ. Χρηστάκης ότι θα ζήσουμε τη δεύτερη φάση της πανδημίας, που πρόκειται για ένα στάδιο «σαν ένα κύμα, ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη και έχει καταστρέψει όλα τα σπίτια και επιτέλους το νερό φεύγει».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ως μια φάση καταστροφής και ανασυγκρότησης. «Τώρα πρέπει να καθαρίσουμε. Δηλαδή σαν μια φωτιά, όπως έχουμε στην Ελλάδα που καίγεται καίγεται, καίγονται όλα, μετά τελειώνει η φωτιά και πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια» αναφέρει ο κ. Χρηστάκης.

Το κυριότερο πρόβλημα στη δεύτερη φάση είναι τα «αποτυπώματα» που θα αφήσει πίσω του ο κοροναϊός, τα βαριά προβλήματα στους ασθενείς. Ειδικότερα, τονίζει ότι για κάθε θάνατο από κοροναϊό, πέντε άτομα θα επιζήσουν με μόνιμες βλάβες (στην καρδιά, στα νεφρά, στους πνεύμονες κτλ.).

Η τρίτη, μεταπανδημική φάση

Τέλος, η μεταπανδημική φάση θα έρθει μετά το 2024. «Θα είναι σαν πανηγύρι, αλλά αργεί» σημειώνει ο καθηγητής.

Προχωρώντας σε έναν παραλληλισμό με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ίδιος αναφέρεται στο στοίχημα του εμβολιασμού, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να τελειώσει η πανδημία, αν παίρναμε όλοι εμβόλια.

Τέλος, μιλώντας για τον υποτιθέμενο κίνδυνο του εμβολιασμού, ο κ. Χρηστάκης σημειώνει: «Έχεις δύο επιλογές. Άμα πάρεις τη μόλυνση, έχεις 1% να πεθάνεις. Άμα πάρεις το εμβόλιο, έχεις όμως ένα εκατομμύριο ή λιγότερο να πεθάνεις. Δεν βλέπω εγώ τον λόγο να μην πάει κάποιος στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο».

Πηγή: parapolitika.gr