Με τα ενδεχόμενα όλα ανοιχτά, όσο τα κρούσματα θα αυξάνονται η διοργάνωση της  φετινής ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα την Γερμανία, βρίσκεται στον αέρα. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν προτάσεις, πιο αισιόδοξες με κατάλληλο προγραμματισμό, ώστε να μην ακυρωθεί η Έκθεση.

Αυτή η ΔΕΘ σε κάθε περίπτωση θα είναι διαφορετική, όπως όλα εφέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα το επικρατέστερο σενάριο είναι ακόμη και εάν ακυρωθεί το εμπορικό κομμάτι (δηλαδή τα περίπτερα) για την αποφυγή συνωστισμού (η ΔΕΘ συγκεντρώνει κάθε χρόνο 250.000 επισκέπτες), το πολιτικό κομμάτι με κάποιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί, δηλαδή η ομιλία και η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού. Έχει συζητηθεί ακόμη και το σενάριο ψηφιακής συνέντευξης τύπου, στα πρότυπα του εξ αποστάσεως briefing.

 Τίποτε ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας τις επόμενες ημέρες. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι ένα ακόμη κρίσιμο ορόσημο και φαίνεται πως τα μηνύματα είναι ανησυχητικά, καθώς αποφασίστηκε χθες, σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, να ανασταλούν όλες οι λιτανείες για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις, που συνδέονται με τη γιορτή της Παναγίας. Μέτρο που επρόκειτο να συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, αλλά ελήφθη νωρίτερα.

 Όλα τα σενάρια συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

 Στη δε τηλεδιάσκεψη για τον κοροναϊό ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, πρότεινε τρόπους ώστε η ΔΕΘ να πραγματοποιηθεί με αυστηρούς όρους και μέτρα, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την αγορά και από Γερμανούς επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στην Έκθεση εφέτος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα προσκαλέσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι και η διοίκηση της ΔΕΘ προτιμά να ακυρωθεί το εμπορικό κομμάτι παρά να στηθούν τα περίπτερα και τελευταία στιγμή οι λοιμωξιολόγοι να ανάψουν κόκκινο φως. Μέχρι στιγμής ωστόσο η επιτροπή δεν έχει εισηγηθεί πλήρη αναστολή της ΔΕΘ. Ουδείς όμως γνωρίζει τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα  επεκτείνεται έως 31-08-2020.

 Ενώ σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με απόφαση του κ. Χαρδαλιά, και οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την  Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.