Στο κρίσιμο θέμα της πανδημίας και του πως αντέδρασε η Ε.Ε. ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σχολίασε, στη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, πως βλέπουμε το γνωστό μοντέλο ευρωπαϊκής κρίσης, πρώτα μαλώνουμε υπό την πίεση των γεγονότων και έχοντας την αντίληψη ότι οι λύσεις βρίσκονται κοντά μας σε εθνικό επίπεδο αλλά μετά καταλαβαίνουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ μεγαλύτερα. Περνάμε στη δεύτερη φάση που είναι η φάση της σύγκλισης. “Τώρα είμαστε στο τρίτο και τελικό στάδιο, το στάδιο της εξόδου, το στάδιο της οικονομικής επανεκκίνησης,” επισήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

 Ο Λουκάς Τσούκαλης τόνισε πως από οικονομικής άποψης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα και υπενθύμισε πως όταν η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μεγάλα σοκ, στη αρχή λειτουργεί με το ρητό ο σώζων εαυτόν σωθήτω αλλά ευτυχώς γρήγορα αντιλαμβάνεται πως αυτό είναι λάθος.

 “Όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση μας πήρε πολύ χρόνο να συντονιστούμε και τα μέτρα που πήραμε ήταν ανεπαρκέστατα. Σήμερα οι αποφάσεις ήταν πολύ γρήγορες. Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι πολύ μεγάλο,” τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

 Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως υπάρχει ασυμμετρία ανάμεσα σε αυτά που ο κόσμος περιμένει από την Ευρώπη και στα εργαλεία που η Ευρώπη έχει στα χέρια της και εξήγησε πως οι αρμοδιότητες της Ε.Ε. σε παιδεία και υγεία είναι ουσιαστικά μηδενικές. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε πως η πρώτη φάση αποκάλυψε μερικά ελλείμματα του παραγωγικού μοντέλου. Χρειάστηκε δηλαδή μια πανδημία για να συνειδητοποιήσει η Ευρώπη πως δεν κατασκευάζει μάσκες. Και παραμένει ζητούμενο το πώς η Ευρώπη θα αποκτήσει τη συνεκτικότητα, τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

 Ο Λουκάς Τσούκαλης έθεσε το σοβαρό ζήτημα των ασύμμετρων επιπτώσεων της πανδημίας σε κάθε χώρα αλλά και το γεγονός πως η ικανότητα της καθεμιάς χώρας να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση είναι κι αυτή ασύμμετρη. “Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι είμαστε στην ίδια βάρκα. Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει όχι ότι απλώς είμαστε στην ίδια βάρκα, αλλά και ότι δεν έχουμε τις ίδιες δυνατότητες,” σχολίασε ο Λουκάς Τσούκαλης.

 Το βασικό ζητούμενο είναι η οικονομική επανεκκίνηση είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ για τις αγορές τίτλων, στο πρόγραμμα για βραχυπρόθεσμη ανεργία και επισήμανε πως μέσα στις επόμενες 10 μέρες η Κομισιόν θα καταθέσει το ολοκληρωμένο σχέδιο της για το Ταμείο Ανάκαμψης.

 Όπως είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς το βασικό είναι να έχει τους απαραίτητους πόρους για την περίσταση και μίλησε για 1,5 με 2 τρις ευρώ. Το δεύτερο να είναι ισοϋψής η παρέμβαση ανάμεσα σε αυτούς που τη χρειάζονται. “Οι άσχημες προβλέψεις που δείχνουν την Ελλάδα στο 9,7% της ύφεσης ίσως αποτελέσουν μια ευλογία για την είσοδο στο ταμείο,” σχολίασε ο αντιπρόεδρος. Σημαντική είναι ακόμα η δοσολογία επιδοτήσεων και δανείων γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο Νότος να χρεωθεί παραπάνω για να αντιμετωπίσει την κρίση, είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και πρόσθεσε πω τεράστια σημασία έχει να κινηθούν αυτή τη φορά τα κράτη – μέλη γρήγορα και αυτό εξαρτάται από την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών.

 Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης συμφώνησε πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι σημαντικές αλλά επέμεινε στο κρίσιμο ζήτημα τόσο των τελικών πόρων του ταμείου όσο και στους όρους που θα δοθούν τα δάνεια και οι επιδοτήσεις. “Πώς θα μοιραστούν τα χρήματα;” αναρωτήθηκε ο Λουκάς Τσούκαλης.

 Η συντονίστρια της συζήτησης, δημοσιογράφος, Ελένη Βαρβιτσιώτη έθεσε το θέμα της απόφασης – βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που πήρε πριν από λίγες μέρες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, με την οποία αμφισβήτησε ουσιαστικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 Ο Μαργαρίτης Σχοινάς σχολίασε πως ίσως ο ανταγωνισμός τραπεζών-δικαστών φέρνει στο τραπέζι την ενίσχυση της ΟΝΕ.

 Ο Λουκάς Τσούκαλης χαρακτήρισε επικίνδυνη την απόφαση και είπε πως η συνθήκη του Μάαστριχτ είναι πολύ περιοριστική, και αναρωτήθηκε ποιος θα τολμήσει να την αλλάξει.

 Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξήγησε πως σε καμιά περίπτωση αυτά τα έκτακτα μέτρα δε μπορεί να είναι ανοιχτά στο χρόνο και επισήμανε πως δεν μπορεί κάποιος να παίρνει ενισχύσεις από την κυβέρνησή του αλλά και κοινοτικές επιδοτήσεις.

 Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ επισήμανε πως ναι μεν ήταν αναγκαία η απόφαση της Κομισιόν να χαλαρώσει τους κανόνες γιατί η αγορά από μόνη της οδηγούσε σε Αρμαγεδώνα. Ωστόσο είπε , “κάποιοι έχουν γερά σωσίβια κι άλλοι σωσίβια με τρύπες και αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη την κατάσταση τότε θα επιβιώνει αυτός που έχει ισχυρότερο κράτος.”

 Στο κρίσιμο θέμα των κορωνομολόγων που δίχασε την Ε.Ε., ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα υπερόπλο που θα κάνει τη διαφορά και το οποίο γρήγορα θα φέρει ανακούφιση. Και χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης υπερόπλο.

 Από την πλευρά του ο Λουκάς Τσούκαλης συμφώνησε πως το αποτέλεσμα μετράει αλλά ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των ευρωομολόγων.

 Στο ζήτημα της μετανάστευσης ο Επίτροπος είπε πως η Κομισιόν εργάζεται για να έχει έτοιμο το πακέτο των προτάσεων για το άσυλο και τη μετανάστευση τον Ιούνιο, πριν από τη γερμανική προεδρία. Το σχέδιο προβλέπει έλεγχο των ροών στην πηγή τους, μία συλλογική και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων όπως έγινε στον Έβρο και επιμερισμό των βαρών ανάμεσα στις χώρες- μέλη. “Χρειαζόμαστε μόνιμη αλληλεγγύη και όχι αλληλεγγύη α λα καρτ” είπε ο κ. Σχοινάς.

 Ο Λουκάς Τσούκαλης εξήγησε πως η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να συνομιλεί με την Τουρκία γιατί η Τουρκία είναι μία χώρα με πολύ μεγάλη αγορά και με στρατηγιική θέση στην περιοχή. Ούτε η Τουρκία μπορεί να ζήσει χωρίς Ευρώπη ούτε η Ευρώπη χωρίς την Τουρκία, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και χαρακτήρισε τη συμβίωση προβληματική και την Ελλάδα την ενδιάμεση χώρα που υφίσταται τη στάση “του νταή της γειτονιάς.”

 Τέλος ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως ένα από τα επιτεύγματα όλου του εύρους της ελληνικής πολιτικής είναι ότι έχει καταφέρει να βάλει τις ελληνοτουρκικές και κυπριακές θέσεις στο προσκήνιο.

 O κόσμος έχει προσδοκίες από την Ευρώπη , δεν την απαξιώνει και στα δύσκολα δεν ακουμπά στους λαϊκιστές, είπε ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη. Ο Λουκάς Τσούκαλης επισήμανε πως όσο αποτελεσματικότερες είναι οι δράσεις που αναλαμβάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις και η Ευρώπη τόσο λιγότερες ελπίδες θα έχει ο λαϊκισμός. Οι λαϊκιστές προτείνουν εύκολες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα είπε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Πηγή: parapolitika.gr