Μετανάστες χωρίς χαρτιά και αιτούντες άσυλο σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα ώστε να προστατευθούν στη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 Μετανάστες που εργάζονται σε τομείς όπως η γεωργία ή στη σκιώδη οικονομία, συχνά δεν έχουν προστασία απέναντι στην COVID-19, ενώ αιτούντες άσυλο σε υπερπληθείς δομές ή κέντρα κράτησης δεν μπορούν να τηρήσουν την κοινωνική απόσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς εισηγητές του ΟΗΕ.

 Παράτυποι μετανάστες –περιλαμβανομένων των θυμάτων της σύγχρονης δουλειάς– που αρρωσταίνουν μπορεί να μην ζητήσουν υγειονομική φροντίδα λόγω του φόβου ότι θα εκτεθούν στις αρχές και θα προσαχθούν, θα συλληφθούν ή θα απελαθούν, δήλωσαν ακτιβιστές από πολλές χώρες στο Thomson Reuters Foundation.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της απόκρισης στην πανδημία της COVID-19… κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω σε αυτή την παγκόσμια μάχη», δήλωσαν οι Φελίπε Γκονθάλεθ Μοράλες και Μαρία Γκράτσια Τζιαμαρινάρο, οι ανώτατοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τους μετανάστες και την εμπορία ανθρώπων.

 «Οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα που διασφαλίζουν ότι κάθε άνθρωπος στην εθνική επικράτειά τους, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό στάτους του, περιλαμβάνεται και έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας προκειμένου να επιτύχουν τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19».

Ως μόνιμοι κάτοικοι θεωρούνται οι αιτούντες άσυλο στη Πορτογαλία

Τον περασμένο μήνα η Πορτογαλία δήλωσε πως όλοι οι ξένοι με εκκρεμούσες αιτήσεις άδειας παραμονής –περιλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο– θα τύχουν μεταχείρισης ως μόνιμοι κάτοικοι έως τουλάχιστον την 1η Ιουλίου προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες στη διάρκεια της επιδημίας.

 Ωστόσο Ινδοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προκάλεσαν κατακραυγή την περασμένη εβδομάδα όταν ράντισαν με απολυμαντικό μια ομάδα μεταναστών, ενώ περίπου 1.000 Αφρικανοί μετανάστες στη Μάλτα τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα χθες Κυριακή αφού οκτώ άνθρωποι μολύνθηκαν από τον COVID-19 στον καταυλισμό όπου διέμεναν.

 Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κάλεσαν επίσης τα προγράμματα στήριξης για ευάλωτους μετανάστες και θύματα εμπορίας ανθρώπων να παραταθούν αυτόματα για τουλάχιστον έξι μήνες αν πλησιάζει η λήξη τους — προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κοινότητες αυτές δεν θα μείνουν απροστάτευτες ή χωρίς βοήθεια.

 Ο παγκόσμιος μεταναστευτικός και προσφυγικός πληθυσμός εκτιμάται πως έφθασε πέρυσι τα 272 εκατομμύρια –μια αύξηση κατά 51 εκατομμύρια από τις αρχές της δεκαετίας– ενώ περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα

Πηγή: parapolitika.gr